Malaysia skickar tillbaka sopor till väst

Malaysia har tröttnat på att vara världens gemensamma soptipp. Nu meddelar myndigheterna att flera tusen ton plast kommer att skickas tillbaka till länderna där det kom ifrån – "utan nåd".

28 maj 2019 20:25

Tretusen ton importerad plast ska returneras till bland annat USA, Kanada, Japan, Australien och Saudiarabien. Enligt miljöminister Yeo Bee Yin togs avfallet in i Malaysia illegalt och består till stor del av förorenat skräp som inte går att återvinna.

Vi kommer att skicka tillbaka allt till ursprungsländerna utan nåd, säger hon under en presskonferens.

En specialstyrka har identifierat 60 containrar med plast som inte hör hemma i landet. Av dem kommer tio att skickas tillbaka inom 14 dagar, skriver The Borneo Post.

Förorenar i haven

Myndigheterna har pekat ut 14 länder som avfallet kommer från, däribland Storbritannien där ett återvinningsföretag exporterat omkring 50 000 ton plastavfall de senaste två åren.

Vi uppmanar industrialiserade länder att se över sitt sätt att hantera plastavfall och att sluta sända avfallet till utvecklingsländer, säger Yeo Bee Yin.

Varje år produceras runt 300 miljoner ton plast, enligt Världsnaturfonden (WWF). En stor del av det bränns, begravs under jord eller hamnar i haven vilket bidrar till omfattande föroreningar.

I fjol valde Kina, som tidigare tagit emot en stor mängd plast för återvinning, att strypa importen av miljöskäl. Det har bidragit till att Malaysia nu är världens största importör av plastavfall.

Filippinerna ryter ifrån

Projektet med skräpreturerna har redan dragit i gång. Nyligen skickades fem containrar med plastavfall tillbaka till Spanien. Många illegala återvinningsstationer, som drivs utan tillstånd eller hänsyn till miljö och utsläppsnormer, har stoppats.

Filippinernas president Rodrigo Duterte är inne på samma spår. Förra veckan hotade han med att dumpa ett dussintal containrar med plastavfall utanför Kanadas kust om landet vägrar ta emot dem. Kanada har sagt att man tänker ta tillbaka avfallet, som fraktades till önationen 2013.

Fakta: Avfallsexport

När Kina i fjol slutade importera utländskt plastavfall har skräpet i stället översvämmat flera sydostasiatiska länder. Stora delar av plasten dumpas eller bränns i stället för att återvinnas, larmar miljöorganisationer. Något som bland annat leder till vatten- och luftföroreningar och missväxt.

De största importörerna under perioden januari–november 2018 var Malaysia, Thailand, Vietnam, Hongkong och USA. De största exportörerna var USA, Japan, Tyskland, Storbritannien och Belgien.

Källor: Greenpeace, Gaia

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!