Rök från Australien färdas jorden runt

Den tjocka röken plågar det brandhärjade Australien. Och som om inte det vore nog – den kommer att återvända till landet efter att ha tagit ett varv runt jordklotet, enligt Nasa.

14 januari 2020 10:37

Massiva bränder har härjat i Australien i månader och röken har drivit ut över Stilla havet. Den 8 januari hade den redan färdats ett halvt varv runt jorden, enligt satellitbilder från Nasa.

"Röken väntas färdas minst ett helt varv runt jordklotet" enligt den amerikanska rymdstyrelsen.

I Nya Zeeland har luftkvalitén påverkats och snön på bergen blivit mörkare. Och dis och färgstarka soluppgångar och solnedgångar har kunnat ses i delar av sydamerikanska länder som Chile och Argentina.

Hettan i kombination med torkan har lett till bildandet av ovanligt många brandgenererade åskoväder, enligt Nasa. De har gett röken en skjuts upp över 16 kilometer i stratosfären.

"Väl i stratosfären kan röken färdas tusentals mil från källan och påverka de atmosfäriska förhållandena globalt" skriver Nasa.

Tidigt på tisdagen var luftkvalitén i den australiska storstaden Melbourne sämst i världen. I delar av staden kunde man bara se 900 meter framför sig, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Brandsäsongen är en av de värsta som Australien har upplevt. Sedan september har minst 27 människor dött i samband med bränderna.

Fakta: Torrt och varmt

Bränderna i Australien startade i september förra året. Över 2 500 hem har förstörts och ett område av skog och mark lika stort av Bulgarien har brandhärjats, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Landet drabbas av markbränder varje sommar. Men den här säsongen började bränderna mycket tidigare än vanligt och varade mycket längre.

Förra året var det torraste och varmaste i Australien sedan mätningarna inleddes. Den högsta medeltemperaturen som uppmättes var 41,9 grader, i december.

Miljögrupper tror att omkring en miljard djur har dött i samband med bränderna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Eriksson/TT