Största demonstrationen i Bangkok på fem år

Tusentals människor har deltagit i den största regeringskritiska demonstrationen i Thailands huvudstad Bangkok sedan militärkuppen för fem år sedan.

Ändå beskriver protestledaren lördagens aktion som bara en förövning till någonting större.

14 december 2019 13:40
Det här är bara början, sade Thanathorn Juangroongruangkit, ledare för oppositionspartiet Ny framtid, inför jublande anhängare i centrala Bangkok.

Thanathorn är en 41-årig miljardär och före detta affärsman som har vuxit fram som den mest frispråkige motståndaren till den 65-årige premiärminister Prayuth Chan-ocha, en före detta armégeneral. Oppositionen har bland annat anklagat regeringen och militären för att ha fuskat i parlamentsvalet i mars, där Ny framtid blev tredje största parti med 80 mandat av representanthusets totalt 500.

Nagel i ögat

Demonstrationen utlystes sedan landets valmyndighet anklagat Ny framtid för lagbrott genom att acceptera stora lån av Thanathorn och bett konstitutionsdomstolen att upplösa partiet. Detta sedan domstolen i november funnit att Thanathorn brutit mot reglerna för aktieinnehav i företag samtidigt som har kandiderade politiskt och att han därför inte får sitta i parlamentet – ett domslut som han förkastar.

Vid demonstrationen ropade deltagarna bland annat "Leve demokratin, ut med diktaturen".

Inte minst sedan han bildat en oppositionsallians tillsammans med fem andra partier – däribland För Thailand, parlamentets största parti – har Thanathorn på riktigt blivit en nagel i ögat på regeringen. Alliansen kräver bland annat att delar av den konstitution som militärtstyret sjösatte före parlamentsvalet ska ändras.

"Ett test"

Prayuth Chan-ocha sade på fredagen att det vore opassande att demonstrera så nära årets slut – och under demonstrationen pekade Thanathorn finger mot premiärministern.

I dag är ett styrkebesked så att andra kan ansluta sig till oss framöver. Vi är bara här som ett test i dag. Prayuth, var inte rädd ännu. Den riktiga grejen kommer i nästa månad, sade han.

Den thailändska politiken har präglats av turbulens och mängder av stora offentliga protester, och militären tog makten 2014 med motiveringen att gatuvåldet måste upphöra.

Under lördagen syntes dock ingen större polisnärvaro i Bangkok eller några försök att stoppa demonstranterna.

Fakta: Thailändsk politik

Thailand är en monarki där kung Maha Vajiralongkorn, med regentnamnet Rama X, är statschef sedan 2016.

Regeringschef sedan 2014 är premiärminister Prayuth Chan-ocha.

Efter parlamentsvalet i mars fördelade de 500 mandaten i representanthuset på följande partier, med antal mandat inom parentes: För Thailand (136), Folkets statsmaktsparti (115), Ny framtid (80), Demokratiska partiet (52), Thailändsk stolthet (50), övriga partier (65), ej fördelade (2).

Valdeltagandet i mars var 70 procent.

Nästa parlamentsval ska hållas 2023.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters