Striktare regler för matkuponger i USA

USA skärper reglerna för de personer som får så kallade matkuponger.

Tanken är att fler ska uppmuntras till arbete.

4 december 2019 12:30

De justerade reglerna kan leda till att hundratusentals människor inte längre har rätt till hjälpprogrammet från mitten av nästa år, skriver tidningen Wall Street Journal.

Förändringen gäller från den 1 april och kommer att spara miljarder dollar och uppmuntra fler att arbeta, enligt företrädare för regeringen, i en tid då arbetslösheten är den lägsta på 50 år i USA.

Regeln lägger grunden till förväntningen att arbetsföra amerikaner ska komma tillbaka till arbetsmarknaden, där det i nuläget finns fler lediga jobb än människor som tar dem, säger USA:s jordbruksminister Sonny Perdue.

Matkupongerna är i dag som ett bankkort som mottagaren kan handla matvaror med.

Skärpningen är den första att träda i kraft av flera förslag som syftar till att begränsa tillgången till stödprogrammet som hjälper 36,4 miljoner människor.

För arbetsföra vuxna utan anhöriga som är beroende av dem begränsas tillgången till matkuponger till tre månader om mottagaren inte arbetar 20 timmar i veckan, enligt federala regler.

Delstater har dock hittills kunnat bortse från tidsbegränsningen i områden där arbetslösheten är 20 procent över den nationella siffran. Enligt de nya reglerna måste arbetslösheten vara 6 procent eller högre för att en delstat ska få bortse från regeln.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT