Terrormisstänkt släppt, gripen – och släppt

En av de män som släpptes fri på fredagen efter en häktningsförhandling i Köpenhamn mot åtta terrormisstänkta greps igen på kvällen och hamnade i ytterligare en häktningsförhandling.

Men inom loppet av 28 timmar fick han uppleva två frisläppanden.

14 december 2019 15:10

Efter ungefär tio timmar i frihet på fredagen greps den 26-årige mannen igen på kvällen, denna gång för misstankar om att ha uppgivit falskt namn och ålder samt inte infunnit sig till möten under sin asylprocess från oktober 2015 till september 2018. Häktningsförhandlingen i den delen hölls, på grund av terrorutredningen, bakom stängda dörrar i Köpenhamn.

Men efter domstolsbeslut släpptes mannen igen klockan 15.30. Därmed har han inom loppet av 28 timmar släppts fri två gånger.

Det är dock oklart om mannen verkligen beviljats asyl i Danmark.

I onsdags greps ett 20-tal personer, som enligt polisen har militanta islamistiska motiv, misstänkta för att ha planerat terrordåd i Danmark eller utomlands.

Sex av dem häktades på torsdagen och fredagen för att ha försökt skaffa sprängmedel alternativt vapen och ljuddämpare till terrordåd. Men två män och en kvinna, misstänkta för försök till vapenköp eller finansiering av köp, släpptes efter förhandlingen.

Fakta: Terror i Danmark

Den 6 december i år dömdes tre män i Danmark till mellan två och ett halvt och fyra års fängelse för att ha försett terrorgruppen IS med bland annat drönare, kameror och annan utrustning. En av männen ska också utvisas.

Den 20 maj i år dömdes en syrisk medborgare till tolv års fängelse och utvisning. Han ansågs skyldig till att ha planerat ett terrordåd mot civila i Köpenhamn i november 2016 med hjälp av hemmagjorda bomber och knivar.

2017 dömdes en kvinna till sex års fängelse för terrorplaner mot två danska skolor. En högre instans skärpte sedan straffet till åtta års fängelse.

Köpenhamn drabbades av två terrorangrepp 2015 – mot kulturhuset Krudttønden och en synagoga. En man dödades och flera poliser skottskadades. Gärningsmannen sköts ihjäl av polisen.

Samma år dömdes en man till fyra års fängelse efter att bland annat ha propagerat för terror samt uppmanat till mord på flera namngivna personer. I januari i år utvisades han till Marocko.

Fyra personer, varav flera bosatta i Sverige, dömdes 2012 till tolv års fängelse vardera för planer på ett terrordåd mot tidningen Jyllands-Posten.

2011 dömdes en 29-årig man för försök till mord och terrordåd sedan han beväpnad med yxa och kniv 2010 tagit sig in hemma hos tecknaren Kurt Westergaard, som gjorde karikatyrer på profeten Muhammed.

Källa: Ritzau

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Ritzau