Det var den 3 augusti som en 68-årig man mördades och hans 63-åriga hustru samtidigt utsattes för ett mordförsök i parets sommarstuga i Arbogatrakten. Misstankarna föll så småningom på parets 41-åriga dotter och hennes 18-årige sambo. De häktades på sannolika skäl misstänka för mord och mordförsök vid två uppmärksammade häktningsförhandlingar i Västmanlands tingsrätt i början av september.
Nu har snart de fyra veckor passerat som tingsrätten gav åklagare och poliser för utredningen. Senast fredagen den 30 september var det tänkt att åtal skulle väckas, om 41-åringen och 18-åringen fortfarande var misstänkta.
Men utredningen är inte klar på långa vägar. Den kommer sannolikt att ta ytterligare lång tid i anspråk. Det är åklagare Johan Fahlander och också 18-åringens advokat Lars Jähresten, inställda på.
– Förundersökningen är inte avslutad än på ett tag. Det återstår mycket analyser och också en hel del förhör. Så vi får se vad som händer, säger Johan Fahlander
Lars Jähresten, 18-åringen försvarare, är också inställd på att uredningen kommer att dra ut på tiden.
– Jag har ännu inte fått något besked om det kommer en begäran om åtalsförlängning. Men om det blir en fortsättning på det här så räknar jag med att det kan ta ytterligare två månader. Utan att veta något om utredningen skulle man kunna räkna med en huvudförhandling i januari i så fall, säger Jähresten.
Alla som är inblandade i mordutredningen är enligt ett beslut från tingsrätten belagda med yppandeförbud. Det innebär att de inte får eller kan uttala sig om någonting som rör utredningen.
Men kan du inte säga om någon av de misstänkta har gjort några medgivanden?
– Nej. Yppandeförbudet gäller även åklagare. Det kan vara straffbelagt att uttala sig, poängterar Johan Fahlander.
Men han berättar att han, precis som i andra fall, regelbundet gör en bedömning av de misstänktas situation. Man kan inte ha människor frihetsberövade hur länge som helst om inte bevisningen håller, förklarar han.
– Jag prövar frihetsberövandet kontinuerligt. Det ingår i en åklagares uppgift när det gäller tvångsmedel, en prövning av hur bevisningen ser ut.
Under torsdagen räknar han alltså med att lämna in en begäran om förlängd åtalstid.
Vad som händer sedan vet man ännu inte. Det finns flera olika tänkbara händelseförlopp och det är tingsrätten i Västmanland som planerar förhandlingen. Om det blir någon. Det är många faktorer att ta hänsyn till. Som resor för de häktade, teknik och annan logistik.
De misstänkta kan också välja att avstå och medge åtalsförlängning utan en ny förhandling.
Blir det en omhäktningsförhandling kan den se ut på flera olika sätt: alla inblandade på plats i Västmanlands tingsrätt precis som för fyra veckor sedan. Alternativt: de misstänkta sitter kvar i häktet och närvarar endast via videolänk i rättssalen.
Men också åklagaren kan medverka via videolänk, trots att tingsrätten ligger nära åklagarkammaren geografiskt.
– Det är inte ovanligt att åklagarna närvarar via videolänk. Jag skulle tro att åklagarna sitter på åklagarkammaren i 90 procent av fallen här i Västerås. Det är närmast en huvudregel här, säger Johan Fahlander.
Eskilstuna-Kuriren har också sökt Amanda Hikes, den 41-åriga kvinnans advokat för en kommentar, men har inte lyckats få kontakt med henne.