Arboga-åklagaren får öppna graven – 41-åringens exmake kan ha mördats

Graven öppnas. Och den döde 42-åringens kropp ska obduceras på nytt. Det beslutet fattade tingsrätten i Västmanland på tisdagen.Det var åklagaren som hade begärt att graven där maken till den 41-åriga mordmisstänkta kvinnan finns begravd ska öppnas. Åklagaren ville också att kroppen ska tas om hand och genomgå en rättsmedicinsk undersökning.

Västerås2016-10-25 11:40

Detta framgick av en begäran som har skickats in till tingsrätten i Västmanland.

På tisdagsförmiddagen fattade tingsrätten beslut om att gå åklagaren till mötes.

I beslutet skriver tingrätten att det "skäligen kan misstänkas att 42-åringens dödsfall har samband med ett brott för vilket det inte är föreskrivet lindigare straff än fängelse i ett år, i detta fall mord, och att en rättsmedicinsk undersökning av 42-åringen kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen". Tingsrättens beslut får inte heller överklagas.

Det var i augusti förra året som den 42-årige maken till den 41-åriga kvinna som nu är misstänkt för mord och mordförsök på sina föräldrar - drunknade under mystiska omständigheter. Ingen person är hittills misstänkt för mord på maken, även om hans drunkning nu drivs som en mordutredning.

Åklagaren skriver också att "undersökningen kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen".

Att åklagaren nu begär att graven ska öppnas ligger helt i linje med polisprofessorn Leif GW Perssons uppfattning. I slutet av augusti gick han ut offentligt och sa att polisen måste öppna graven där den mordmisstänkta 41-åringens exmake ligger för att se om också han har mördats. Enligt GW Persson skulle det också krävas en ny obduktion.

Men både polisen och den rättsmedicinska expertisen sågade polisprofessorns resonemang.

– I det här fallet har det ju utförts en rättsmedicinsk undersökning. Kroppen är obducerad, sa Petra Råsten Almqvist, chef på rättsmedicinska avdelningen i Stockholm till Eskilstuna-Kuriren i början av september.

Hon menade att det var svårt att finna någon nytta med en gravöppning eftersom alla vävnadsprover redan borde vara tagna.

– Vid i princip alla obduktioner som görs tar man vävnadsprover. Det är blod, urin och ögonvätska som skickas för rättskemisk analys. De sparas sedan på rättsmedicinska avdelningen i ett eller två år, berättade hon.

Dessutom är det osannolikt att utredarna skulle kunna säkra bevis för en eventuell förgiftning genom att öppna en årsgammal grav, menade Petra Råsten Almqvist och fortsatte:

– Är kroppen balsamerad kan den fortfarande vara i väldigt gott skick. Det som är svårt att göra efter ett år är en rättskemisk undersökning. Det är väldigt liten chans att man kan hitta något för det finns inget blod eller urin i den kroppen efter så lång tid. Det man kan vänta sig finns där är muskelvävnad. Med den kan man se förekomst av olika ämnen men man kan inte bedöma vilka halter det rör sig om.

Enligt polisens presstalesperson Anders Hedström hade också alla sedvanliga prover tagits under dödsfallsutredningen av den drunknade 42-åringen och det fanns nu inga planer på gravöppning eller att ta nya prover.

Men nu har alltså åklagare Johan Fahlander, samma åklagare som tillsammans med åklagare Jessica Wenna, driver förundersökningen i Arbogamordutredningen, en helt annan uppfattning.

I brevet till Västmanlands tingsrätt betonar han att den drunknade 42-åringens kropp ska tas om hand för rättsmedicinsk undersökning. Och att undersökningen kan "antas ha väsentlig betydelse för utredningen".

Därefter anger han en bakgrund och en lång rad skäl till sin begäran. Men vilka skälen är, får allmänheten inte veta eftersom de har sekretessbelagts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om