"Det ser ljust ut för solel"

Björn Karlsson är expert på solenergi på Mälardalens högskola (MDH). Han forskar om energieffektivisering av byggnader och förnybar energi. Den 26 september är han aktuell på Tjuvstart för Forskarfredag på Eskilstuna Stadsmuseum där han bland annat kommer att belysa förutsättningarna att få el från solen.

Västerås2013-09-03 14:35

Trots allt forskning och utveckling som pågått de senaste 30 åren så har inte solvärme fått någon riktig stor marknad i Sverige. Det beror enligt Björn Karlsson, professor i energiteknik vid MDH, på två saker. I Sverige värmer vi ofta våra byggnader med fjärrvärme eller värmepumpar. I båda dessa fall har solvärmesystem svårt att konkurrera. Men nu finns nya möjligheter för den som är intresserad av att använda solenergi.
– I dag är det bättre att satsa på solceller, det vill säga att göra el av solenergin, för de allra flesta. Solceller håller till och med på att konkurrera ut solfångare, även för varmvatten. Med solceller kan en villaägare göra el till sitt eget behov och blir det överskott kan det levereras ut på nätet. Ersättningen för överskottet är ofta lågt. Då har man alternativet att lagra överskottet som värme i varmvattenberedare.

Energisystemet avgörs av ekonomiska drivkrafter
Anledningen till det gynnsamma läget för solel är att priset har sjunkit drastiskt på solceller då det finns en överproduktion av sådana, framför allt från Kina. I takt med att priset sjunkit så har intresset ökat och det tror Björn Karlsson kommer att hålla i sig förutsatt att det inte blir strafftullar på solceller importerade från Kina.
– Sätter man upp solceller för att spara el på en vanlig villa i Sverige så är det lönsamt, däremot är det inte lönsamt för kraftverk att satsa på solel. Anledningen är att det är lönsammare att spara el med solceller än att sälja el från solceller. Och kraftbolag vill inte spara, de vill sälja, säger Björn Karlsson.

För villaägare är det dock intressant att spara då de får betala 1,20 kronor cirka per köpt kWh. Av det är 50 öre själva energikostnaden, 22 öre nätavgift och resten energiskatt och moms. Säljer de istället den el de producerar med solceller får de betydligt mer modesta 38 öre per kWh (maj 2013).

Hur populärt solel blir kommer att avgöras av hur såld el kommer att värderas.
– Allt beror på om avräkning kommer att göras timvis eller månadsvis för då skulle det ge möjlighet till villaägare att ”byta” el med elnätet. Ett hus med solseller skulle då kunna leverera el till elnätet när det har överskott och får tillbaka när det har underskott. En utredning pågår just nu om hur småhusägare kommer att få betalt för överskottet av el och det är avgörande för hur populärt solel kommet att bli i framtiden. Men, det allra bästa för en villaägare är att spara energin på något sätt och därmed undvika att skicka ut el på nätet. Därför ska forskarna vid Mälardalens högskola forska på möjligheterna att styra varmvattenberedaren så att den gör varmvatten av överskottet av solelen. Då ”sparar” man elen och kan använda den senare, fast i form av varmvatten.

Förnybar energi har medvind
Globalt sett får solenergi allt större betydelse på lång sikt, säger Björn Karlsson. Men i Sverige kommer solen alltid att vara ett komplement. Vi har en gynnsam energiproduktion med vattenkraft och biobränsle. Hälften av den energi som används i Sverige är förnybar. Totalt gör vi av med 500 TWh per år på både värme och el. Av dessa utgörs 120 TWh av biobränsle. Sverige är ett stort, glesbefolkat land. Ska man använda biobränsle måste det vara glesbefolkat med mycket skog. Därför kommer också direkt solenergi att få en begränsad betydelse i Sverige, däremot kommer den på sikt att få stor betydelse i världen.

Med förnybar energi tänker man i första hand på vind och sol. Vindkraften börjar nu synas i Sveriges energiproduktion och står för 6-7 TWh, solenergi är fortfarande försumbar. Lyckas solenergin väldigt bra kan den kanske nå upp till en TWh på 15 år, så det gäller att ha rimliga förväntningar. Men, allt beror på hur Sverige gör med kärnkraften. Försvinner den kan det bli snålt med el, trots att vi i nuläget har elöverskott. Så fort vi börjar använda fossila bränslen för elproduktion så blir det en helt annan prisbild än vad vi har idag.

Priset driver utvecklingen.
Solfångare och solceller har varit ganska dyra och har därför installerats av miljöintresserade, den stora massan vill ha färdiga, mogna system till rätt priser. Det finns idag, även om priserna fortfarande är ett gränsfall. Men det är roligare att arbeta med solenergi nu priserna gått ner och fler har möjlighet att vända sig till solen för el och värme.
– Det ser ljust ut för solel, säger Björn Karlsson.

Tjuvstart på Forskarfredag den 26 september är upptakt till en hel dag om forskning fredagen den 27 september då allmänheten får möjlighet att möta Björn Karlsson och hans kollegor vid Mälardalens högskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om