Om att växa - utan att få växtvärk

Huvudprogrammet vid Företagsmötet i Västerås var att lyfta fram vad som försiggår vad gäller byggandet av ”Staden utan gränser”. Lennart Gustafsson och Patrizia Strandman berättade mycket levande om hur staden Västerås kan komma att växa - men utan att den får växtvärk.

Västerås2012-01-27 16:13

För 100 år sedan bodde 8 000 personer i Västerås. År 2050 hoppas stadens företrädare att man har nått 200 000 invånare. Det avslöjade Lennart Gustafsson som är biträdande stadsbyggnadsdirektör i Västerås. För att nå detta måste det byggas och det ska helst byggas utan att man förstör brukbar jordbruksmark – alltså kommer staden att förtätas.
-Man måste få med alla i tänket och fundera på många olika plan, säger han och förklarar att allt får konsekvenser.
-Ta till exempel det här med att fler invånare också innebär fler bilar – och vad händer då?
Sådant har de också varit tvungna att ta hänsyn till när de tagit fram detaljplanen 2026 för Västerås. Det finns också en större vision och tänkt plan som sträcker sig till 2050 och den lyftes det lite lätt på täcket för.
Patrizia Strandman presenterade projektet 3 B som har till syfte att bygga bort barriärer och förnya det 47 hektar stora området runt resecentrum i Västerås.
-Västerås växer med 1 000 personer per år och då gäller det att ta vara på de möjligheter som finns, sa hon bland annat och visade upp en bild på möjligheternas Västerås.
- Här är det väldigt mycket parkering. Vi vill utveckla området till ett resecentrum som sjuder av liv och med människan i centrum. Det ska vara enkelt att pendla med buss, cykel och tåg.
2017 ska det nya resecentrumet stå klart och för att klara detta jobbas det just nu mycket ”på tvärsen”, som Patrizia uttryckte det.
-Vi är i ett skede då detkokar i alla grytor, förklarade hon.

2026 är det tänkt att området ska ha utvecklats till en helt ny stadsdel.
Vid Företagsmötet presenterade sig även Styrelseakademien Mälardalen (se annan artikel).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om