Växterna som avgiftar ditt hem

Att växter fångar upp koldioxid och omvandlar den till syre vet vi sedan länge. Men gröna växter hjälper dig även till ökad luftfuktighet och några av dem rensar till och med luften i ditt hem på gifter, kemikalier och gaser. Så ställ en fredskalla i sovrummet och dröm sött utan bensen och trikloretylen i tankarna.

5 december 2016 11:44

Tämligen färska forskningsrapporter från amerikanska rymdstyrelsen Nasa visar att krukväxter är bästa svaret på frågan hur man renar luften på en rymdstation. Och när holländska skolbarn studerades vetenskapligt stod det klart att såväl hälsa som inlärningsförmåga och kreativitet förbättrades med en inomhusmiljö fylld av gröna växter.

– Visst är det spännande, säger Pillan Jonsson, butikschef för Blomsterlandet i Eskilstuna.

– Växterna fyller en funktion på så många fler plan än det visuella, och intresset för växternas nytta är på väg tillbaka. Nu vill vi omge oss med grönt för att må bättre och komma till ro.

Med jämna mellanrum har Blomsterlandet temaveckor kring gröna växter som luftrenare, och personalen märker att ämnet engagerar. Men de konstaterar också att nu för tiden är det estetiska utplacerandet av hemmets gröna inslag viktigast.

– I dag inreder vi med krukväxter. På fönsterbrädan står två krukor i färg och form som passar övriga inredningen i rummet. Förr trängdes krukorna i fönstren och i snart sagt varje hem fanns hela hörn av speglar, hyllor, lampor och växter. Och det var bättre för inomhusklimatet, förklarar Pillan Jonsson och kollegan Lisa Lundin, som blir förvånade när de läser på om mängderna gifter som kan finnas i hemmen.

– Vi visste faktiskt inte att våra bostäder kunde vara så fulla av skadliga kemikalier. Det är ju inte klokt att vi kan ha så mycket gifter i luften vi lever och sover i. Tack och lov för växter!

Att bara köpa en grön växt och ställa på fönsterbrädet gör dock inte mycket för kvaliteten på inomhusluften.

– Dagens boytor kräver lite kvantitet. Men de bästa luftrenarna är vanligt förekommande, billiga och tacksamma växter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson