Nej, han tror inte att klimatdebatten kan få folk att sluta flyga på sikt. Även om Viggo Cavling konstaterar att hans läsekrets inom turistnäringen för närvarande är ”lite chockade” av de nya tongångarna runt resandet. Det kommer nog snart att lägga sig, tror han.

Den moderna världen fungerar inte utan flygplan. Om 30 år kommer flygplanen att drivas av antingen el eller biobränsle. Det kommer tyvärr att ta längre tid än vad Greta Thunberg och de vill, men det kommer att gå och man ser en sådan process, säger han glatt.

Viggo Cavling trivs utmärkt med resenäringen som målgrupp. Det är trevligt folk som inte drivs av bekräftelsejakt till skillnad från journalister, menar han. Och vem gillar inte resor?

Artikelbild

| Viggo Cavling är chefredaktör för reseindustrins affärstidning Travel News samt krogrecensent i SvD:s lördagsbilaga "Perfect guide".

Till och med Greta Thunberg vill ju resa. Det ska bara gå lite mer långsamt.

Ovanligt energisk

Viggo Cavlings karriär har hållit en ansenlig fart. Mellan 22 och 35 års ålder hann han starta konsttidningen Beckerell, bli programledare på ZTV, redaktör för DN-bilagan På Stan och chefredaktör på branschtidningen Resumé. Bland annat. Hans egen teori är att tempot blir högt för den som förlorar en förälder i unga år. Viggos pappa gick bort när han var 13 år.

Jag tror att man blir rätt energisk om man klarar en sådan smäll, säger han. Vad man inser är att livet är ändligt och då är det lika bra att starta den där tidningen och försöka ge ut den.
Artikelbild

| Viggo Cavlings karriär har gått i raketfart. Mellan 22 och 35 års ålder hann han starta konsttidningen Beckerell, bli programledare på ZTV, redaktör för DN-bilagan På Stan och chefredaktör på branschtidningen Resumé.

Varför får man för sig att starta konsttidskrift när man är 22? För att man har ett konstintresse förstås, men också för att det ligger i släkten, menar Viggo. Hans farfarsfar var chefredaktör för danska Politiken, hans farfar skrev ett 30-tal böcker, hans farbror minst 60.

En retsticka

Artikelbild

| ”Jag har uppnått väldigt många av mina drömmar”, säger Viggo Cavling. Hans teori är att tempot blir högt för den som förlorar en förälder i unga år. Viggos pappa gick bort när han var 13 år.

Viggo Cavling har också skrivit ett par romaner. Han har varit bloggare, poddare, krönikör och tyckare i tv:s morgonsoffor. Många vill ha med en man med åsikter och förmåga att formulera dem på ett underhållande och drastiskt sätt.

Han är också krogrecensent i Svenska Dagbladets helgbilaga, en uppgift han är väl meriterad för. Han har varit restaurangkritiker i nästan 30 år, alltsedan han började på Nöjesguiden i Malmö. På Dagens Nyheter startade han krogkommissionen och instiftade priset Gulddraken. Han kan vara giftig och såga ställen jämns med fotknölarna, till läsarnas nöje – och krögarnas ilska. Som DN-redaktör blev han en gång portad på Café Opera.

Artikelbild

| Viggo Cavling har gjort sig känd som en vass kritiker och efter sju år som chefredaktör för Resumé fick han sparken. Enligt egen utsago för att han "inte var snäll uppåt”.

Han vill dock inte vara elak i onödan utan väljer bort ställen som han inte tror på. Men lite sting måste det vara i recensionerna.

Jag har en retsticka i mig, och tycker om att provocera och locka till skratt. Om man är feg och bara vill uttrycka ofarliga åsikter och jamsa med, då har man ingen yttrandefrihet som skribent.
Artikelbild

| Medieprofilen Viggo Cavling fyller 50 år den 19 november.

Skarp kritiker

På samma sätt ville han som chefredaktör på Resumé vara en vass och skarp kritiker. Efter sju år på posten fick han avsked. Det blev inget nytt jobb i Bonnierkoncernen. Själv menar han att han bäddade för det genom att inte ”vara snäll uppåt” i sitt skrivande.

Hur som helst anser han sig ha landat på fötterna. Viggo Cavling trivs med tillvaron, många drömmar är uppnådda. Men han är också lyckligt nygift med en kvinna som har hjälpt honom att byta fokus från de traditionella bekräftelsekickarna.

Lust och fåfänga, det har nog varit min drivkraft hela tiden. Men att hitta en människa som man är lycklig tillsammans med och får vara i ett samtal med, det har gjort mig lite mer avspänd. Jag tittar inte lika mycket på vad andra verkar tycka och tänka om mig. De senaste åren med Anna har gjort mig coolare.