Viktigt att välja sida tycker Lovette Jallow

Föreläsaren, aktivisten, opinionsbildaren och författaren Lovette Jallow besökte Tomtaklintskolans aula i Trosa för att föreläsa om rasistiska strukturer och normer.

1 november 2018 10:30

Tjej- och transjouren Lina hade bjudit in Lovette Jallow, känd för bland annat sitt Instagramkonto Black Vogue, för att hålla i en föreläsning. Skolans aula var ungefär halvfull, drygt 65 personer kom för att lyssna på henne när hon berättade om den antirasistiska kampen och vikten av att vara en god allierad.

– Det räcker inte med att säga, jag är inte rasist, man måste vara antirasist. Jag vet att vi inte gillar dålig stämning men ibland måste man ta den dåliga stämningen och säga ifrån när någon i exempelvis ens släkt utrycker sig rasistisk, sa Lovette Jallows under hennes föreläsning.

Ewelina Thille ordförande i Tjej- och transjouren Lina var väldigt nöjd med föreläsningen, vars syfte inte bara hade varit att informera, utan även att gjuta mod i människor, att våga stå upp och säga ifrån.

– Det känns jättebra, föreläsningen levde verkligen upp till våra förväntningar. Det som jag framförallt tar med mig är vikten av att våga vara obekväm, säger Ewelina Thille.

Efter föreläsningen var slut applåderade publiken högt och ljudligt. Flera personer var framme och tackade Lovette för det arbete som hon gör för att lyfta dessa frågor.

– Trosapubliken var helt fantastisk. De var väldigt interaktiva och ställde jättebra frågor, säger författaren.

Enligt tjej- och transjouren är Trosa väldigt homogent och för att få nya perspektiv ville man bjuda in Lovette Jallows, bland annat just för att hon pratar om hur homogent Sverige är.

– Jag tror inte Trosa är så homogent som man kanske tänker sig. Strax över 31 procent av Sveriges befolkning är vad man skulle kalla andra generationens invandrare, det är väldigt mycket människor. Jag tror att man även i Trosa behöver lyfta blicken lite så ser man att det inte är fullt så likartat, säger Lovette Jallow.

Det var första gången som den populära Instagramprofilen var i Trosa och även om besöket inte varade så länge den här gången var det inte sista gången som hon besökte Trosa.

– Det är verkligen jättevacker här och väldigt pittoreskt och mysigt. Nu är det lite kallt men jag kommer åka tillbaka hit i sommar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Ekström