Vingåker sjunger ut i ny körsatsning

Sång är bra för kropp och själ. Därom tvista inte de lärde. Nu ska Vingåker hamna på Sveriges körkarta, med hjälp av nya sång- och körpedagogen Ing-Mari Janzon Andershed.

12 februari 2019 11:00

Det är en i sång- och körkretsar mycket välkänd pedagog som kulturskolechefen Fred Sjöberg har rekryterat. Ing-Mari Janzon Andershed leder bland annat den sceniska kören Resonans i Eskilstuna och var i många år sångpedagog på S:t Eskils gymnasium i nämnda stad samt Prins Wilhelm-gymnasiet i Flen. Hon har också ett förflutet som kyrkomusiker och musiklärare i grundskolan och jobbar som körpedagog gärna med sceniska uttryck där en konsert tas steget längre.

Nu ska hon komplettera övrig undervisning på Vingåkers Kulturskola med att undervisa i sång på kommunens skolor, jobba med Vingåkers Världskör som redan har funnits på orten i ett par år under sångpedagogen Karin Skölds ledning, samt dra i gång barnkörer.

Just Världskören har visat vägen för många sångglada. I den kören finns folk i alla åldrar, svenskfödda språkvänner, nyanlända och andra som har glädjen till sången gemensam.

– Det handlar om språkutveckling med musiken som metod, säger Ing-Mari Janzon Andershed.

Dessutom pågår just nu arbetet med att skapa en musikal på högstadiet. Ing-Mari Janzon Andershed ingår i en lärargrupp som leder projektet med premiär den 23 maj.

– Det blir ett "This is me"-tema som i sången från musikalen "The greatest showman" och det blir en musikal som handlar om relationer, skola och mobbning, säger Ing-Mari Janzon Andershed.

– Eleverna har jättemycket att komma med. Alla får vara med, alla är lika mycket värda.

Glädjen till sång och musik vill hon även förmedla i den helt nya satsningen på barnkörer.

– Att få i gång dem är det stora uppdraget, säger Vingåkers nya sångpedagog.

Nu är det en ungdomskör från tolv år och uppåt och en barnkör för 8-11-åringar som varje onsdagseftermiddag övar i Slottsskolans musiksal. Det finns plats för ännu fler av kommunens barn som vill vara med.

– Målet är att körerna ska ge konserter och glädja andra på exempelvis institutioner.

Sent i år planeras Nya Slottsskolan stå klar i Vingåker, med nya lokaler även för Kulturskolans verksamhet. De nya körerna blir förstås självklara underhållare på den efterlängtade invigningen.

Ing-Mari Janzon Andershed

Har i 15 år drivit företaget Resonans där hon ger sångkurser och workshops, jobbar som röstcoach, med mera. Hon har skrivit fyra böcker om sång och röstutveckling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa