I Vingåkers kommun har alla över 65 år rätt att beställa matlådor för hemleverans – alltså även de som inte har hemtjänst. Något biståndsbeslut krävs inte för att få matlådor levererade.
Modellen har funnits i några år, berättar Linda Hellström, måltidsansvarig i kommunen. Men än så länge är det endast ett fåtal som utnyttjar möjligheten.
– Det är väl en 25, 30 personer totalt, men bara en handfull som inte har fått ett biståndsbeslut och får hjälp också på andra sätt, säger Linda Hellström.
Genom att uppmärksamma matlådorna i kommuntidningen Vingåker för dig hoppas hon att fler ska få kännedom om möjligheten – och välja att utnyttja den. I kommuntidningen marknadsförs matlådorna med att maten är tillagad "från grunden", med svenskt kött och med ekologiska och närodlade råvaror "så långt det är möjligt". Det finns en meny med tio rätter att välja på, och varje vecka förnyas menyn.
I grannkommunen Katrineholm krävs ett biståndsbeslut för att få matlåda hemlevererad. Att man i Vingåkers kommun har valt att göra det möjligt för alla pensionärer att beställa mat hem har sina fördelar, menar Linda Hellström. Därmed ökar chansen att man når dem som har svårt att laga egen mat och som därmed riskerar undernäring.
– Det är ett problem och jag tror att det finns ett stort mörkertal. Det är sådana problem vi vill förebygga, säger Linda Hellström.
Maten som distribueras till de äldre som har beställt den lagas i centralköket i Vingåker, där även mat till äldreboenden och skolor lagas. Det är alltså samma mat som serveras på boendena som levereras hem, även om en del tillbehör som finns i restaurangerna inte kommer med vid hemleveranserna.
Tack vare stordriften kan kostnaden hållas nere.
Priset har dock höjts något från årsskiftet, från 50 till 55 kronor per levererad låda.
– Det har inte höjts på länge och är del av en generell höjning, säger Linda Hellström.
Även kostnaden för mat på särskilt boende höjs med fyra kronor per dag eller 123 kronor i månaden.