Animaliskt i Säfstaholm

I årets sommarutställning på Säfstaholms slott är det svenska djur skapade av främst män som tar slottets salar i besittning.

Vingåker2014-06-19 06:00

Skogens rävar samsas med tamdjur som hästar, katter och hundar. Även några mer svårbestämda arter har smugit sig in, där symboliken eller en mänsklig känsla har fått ett djurlikt yttre.

Under flera år har Säfstaholms slott, liksom även Norrköpings Konstmuseum, haft en ambition att ur konsthistorien lyfta fram och synliggöra ett antal kvinnliga konstnärskap som oförtjänt fallit i glömska. Det har varit en både intressant och viktig djupdykning bland målningar och livsöden. Temat i årets utställning är en konstinventering på bredare front, där ett hundratal verk sätter vår relation till djur i fokus. Här finns en hel del pärlor som kulturchef Lars Furborg lyckats låna in genom ett idogt sökande, både bland svenska museer och privata ägare.

"And landar på gädda av misstag" av Ernst Billgren möter besökarna redan i entrén. Skulpturen i betong och glasmosaik är lätt att missa men fick stå kvar i entréplan för att den var för tung och skör för att bäras upp. Resten av djuren tar plats på slottets första våning. Olika rum med olika tema. Favoritrummet är det där bland annat Staffan Hallströms intensivt gula målning, "Insikt" från 1974, hänger. Det är en av konstnärens många målningar av hundar. Skissartad och flyktig med djuren instängda i en fiktiv bur.

Om den målningen abstrakt beskriver något i vårt psyke, så har Torsten Renqvists stora skulptur "Kattmamma" från 1969 en annan utgångspunkt. Den är gjord efter en teckning av konstnärens 5-åriga dotter, och tar fasta på det viktigaste. I grova drag ger den uttryck för hur en kattmor med tungt hängande bröst, trött ser sig om efter sina ungar.

Andra konstnärer tar sig an temat på ett mer vetenskapligt sätt. Som exempelvis Bruno Liljefors. I målningen "Orrar i höstlandskap", målad för över hundra år sedan, får djurets anatomi och omkringliggande natur största betydelse. I kontrast till detta kan vi se Berta Hanssons målning "Sista fågeln" 1991. Förenklat och poetiskt syns en vit obestämbar fågel flyga i en mörksvart rymd. Konstnären hade nästan förlorat sin syn, och målade bilden tätt intill duken med fingertopparna.

Några politiska verk finns också med, däribland Folke Linds målning "Landskap" från 1966. I den flaxar fjärilar, som symboler för livet, i närkamp med en armé av giftfyllda dödskallar. En målning vars budskap tyvärr känns angeläget även i dag nästan 50 år senare.

Utställningen pågår 21 juni–10 augusti samt 16–17 och 23–24 augusti.

Emma Jönsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om