Behöriga lärare fattas överallt

Den 1 december 2013 börjar Skolverkets krav på lärarlegitimation att gälla. Såväl Katrineholm som Vingåker har fortfarande en bit kvar för att nå upp till det kravet. För bristyrket förskollärare är andelen behöriga lägst. Problemen med otillräcklig behörighet finns i hela landet.

Vingåker2012-09-11 08:30

Av de kommunala grundskolorna i Vingåker har Vidåkersskolan lägst andel behöriga lärare, det vill säga med pedagogisk högskoleutbildning. En dryg tredjedel av lärarkåren saknade behörighet förra läsåret. Ytterligare 20 procent av lärarna var nästan klara med sina lärarutbildningar uppger förvaltningen.

Riksgenomsnittet för behöriga lärare är 87 procent. Vidåkersskolans siffra var 68,4. Ämnesbehörigheterna blir inte en lätt nöt att knäcka, säger Agneta Lundström på barn- och utbildningsförvaltningen. Bland de lärare som är nästan klara med sin utbildning är SO-ämnen starkt överrepresenterade. En kommer att få behörighet i matematik och NO och en i bildämnet. Det är brist på lärare med speciallärarutbildning i årskurs 7–9 uppger Lundström. Det är också svårigheter att bemanna gymnastik/hälsa, slöjd, musik, bild, hemkunskap och moderna språk.

På SO- och NO-sidan kommer ämnena i årskurs 8 och 9 i fortsättningen att betygssättas var för sig, och det är ett problem framhåller Agneta Lundström. Lärarna måste ha behörighet i geografi, historia, religion, samhällskunskap, kemi, fysik, biologi och teknik.

Förvaltningen måste arbeta strategiskt för att få och behålla medarbetare med rätt behörighet konstaterar Agneta Lundström.

Läs mer i papperstidningen, bland annat om läraren som fick behörighet i musik fastän han inte kan något om ämnet!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om