Fler unga går arbetslösa i Vingåker

Länstrenden är att allt färre ungdomar, mellan 18 och 24 år, är utan sysselsättning. Men Vingåker går mot strömmen och noterade en liten ökning under 2016.

Vingåker2017-01-13 13:03

Strax över 19 procent av ungdomarna är utan arbete i kommunen, enligt statistik från Arbetsförmedlingen från december 2016. Det är en ökning med nästan en procent sedan föregående år. Andelen arbetslösa unga i Vingåker ligger över snittet i Sörmland, som är på 16 procent, och är samtidigt nästan åtta procentsatser högre än rikssnittet på 11,5 procent.

– Vi har haft en hög andel ungdomsarbetslöshet under en längre tid. En stor anledning är den stora gruppen nysvenskar i kommunen, som det tar tid för innan de kommer i arbete, säger Anneli Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Viadidakt och socialnämnden har flera projekt som Anneli Bengtsson tror kan hjälpa nyanlända unga i arbete, till exempel med insatser såsom extratjänster och åtgärder för att få i gång egenföretagandet. Statligt stöd är en viktig ingrediens för att kunna genomföra de åtgärderna, enligt henne.

Anneli Bengtsson (S) anger kommunens storlek som ytterligare en orsak till att Vingåker går emot strömmen med fler unga arbetslösa.

– I en liten kommun gör det stor skillnad när några fler blir utan jobb.

För att komma till rätta med den utbredda sysslolösheten på lång sikt säger Anneli Bengtsson att det är utbildning som gäller. Enligt henne är kommunens miljonsatsning på att utbilda fler vårdbiträden ett steg på vägen. Arbetstillfällen finns, men kompetenskraven för de yrkena matchar sällan gruppen arbetslösa ungdomar.

– Omsorgen, skolan och socialen skriker efter personal men det finns ett glapp mellan de sökandes erfarenhet och vad som eftersöks. Därför behövs utbildningstillfällen.

Jens Lotterberg, analytiker på Arbetsförmedlingen, säger att trenden är att arbetslösheten bland inrikesfödda ungdomar minskar, medan situationen är omvänd för utrikesfödda.

– Det finns en stark efterfrågan på arbetskraft och ett gott konjunktursläge även i Vingåker. Eftersom det kommit mycket människor från andra länder de senaste åren är nog den ökade arbetslösheten i vissa kommuner av mer tillfällig karaktär, säger han.

Generellt är utbildning nyckeln till att komma ut i arbetslivet, enligt Jens Lotterberg.

– De ungdomar som är gymnasieutbildade har goda möjligheter till arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om