Vingåker har en hög invandring. Det är på både gott och ont, tycker Anneli Bengtsson.
— Vi har ett sjunkande invånarantal och är glada för alla som vill flytta hit. Ökat invånarantal betyder med pengar i påsen. Sen för det med sig en problematik men vi ska ta emot andra kulturer och inte vara inkrökta. Vi har också asylboende och då får kommuninvånarna uppfattningen att det kommer massor. Vi i får diskussioner som oroar oss, det finns mycket köksbordsrasism. Det är ett samhällsbekymmer.
I bostadsområdet Vannala hyr Migrationsverket lägenheter av det kommunala bostadsbolaget. Här finns plats för 350 personer. Nu har migrationsverket också tecknat avtal om flyktingboende på Kjesäters före detta folkhögskola i Vingåker. Anneli Bengtsson är kritisk.
— Vi har sagt att vi inte fixar det. Det sliter på vår kommun. Men vi kan inte göra något åt att migrationsverket tecknar avtal med privata fastighetsägare.
Det senaste året har det blivit kärvt med bostäder också i Vingåker. Personer som fått uppehållstillstånd blir kvar på asylboendet och om deras anhöriga kommer blir läger akut.
— De kommer inte in på asylboendet. Då blir det en kommunal angelägenhet, vi måste ordna bostad snabbt. Vi slänger inte ut barn på gatan, säger Anneli Bengtsson.
Nyanlända barn och ungdomar ska gå i skolan. Men eftersom ingen vet hur många som kommer blir det både dyrt och svårt att ha relevant beredskap. Vingåker har förberedelseklasser för nyanlända, från förskola till gymnasiet. Anneli Bengtsson efterlyser en bättre framförhållning från Migrationsverket.
— En anhöriginvandrad familj med sju barn kan stå på trappan till skolan utan att vi vet något i förväg, säger hon.