Som Katrineholms-Kuriren berättat väntas det bli brist på personal inom omsorgen i framtiden. Pensionsavgångar och få som vill utbilda sig till vårdyrken är två förklaringar.
Men det är inte bara svårt att locka elever och studenter till utbildningarna. Bland dem som jobbar inom äldreomsorgen vill en stor andel hellre göra något annat, enligt fackförbundet Kommunal.
En dryg fjärdedel av förbundets medlemmar i länet vill inte jobba kvar inom äldreomsorgen om tre år.
- En stor andel av personalen hinner inte ta rast och det gäller både kortare pauser och längre raster, säger Maj Karlsson, ordförande för Kommunals avdelning Öst, där Sörmland ingår.
Kommunal menar att dåliga arbetsvillkor och låg status för omvårdnadsjobb ligger bakom. Personalbristen riskerar i sin tur att leda till försämringar i omsorgen, något som hotar välfärden, menar fackförbundet.
Lena Olsson arbetar som undersköterska på ett demensboende på Humlegården i Vingåker och hör till dem som trivs på jobbet. Hon tror att trivseln på arbetsplatsen är avgörande för om man stannar kvar eller inte.
- Det beror mycket på arbetsgruppen, om man trivs ihop och jobbar mot samma mål. Jag och mina arbetskamrater träffas även på fritiden och fungerar bra ihop. Om inte kemin stämmer blir det tråkigt, säger hon.
Hon har inga som helst planer på att söka sig vidare.
- Jag kommer nog att bli kvar här till pensionen. Visst, vi hinner inte ta ut raster och får inte så mycket betalt, men det viktigaste är att vi arbetskamrater trivs ihop.