Det var den 27 januari 2016 som KK berättade om sextrakasserierna på Slottsskolan. Och att skolans båda rektorer hade sjukskrivit sig. Dessutom var det fler personal än vanligt som var sjukskrivna.
Från politiskt håll konstaterades att situationen vid skolan vid denna tid var kaotisk. Dåvarande kulturskolechef Torleif Ander fick ta över ledarskapet på skolan tillfälligt. Ett uppdrag som sedan permanentats.
I skolkorridorerna var det, på grund av många sjukskrivningar, färre pedagogisk personal som höll uppsikt, och det gav tillfälle för bland annat sexuella trakasserier mot flickor på skolan.
Det var främst några ensamkommande ungdomar som utpekades som de som sextrakasserade andra elever och när socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) och socialchef Dag Wallströmer fick information om vad som pågick vidtog de direkt åtgärder.
Personal från kommunens hem för ensamkommande fick i uppdrag att vara med och patrullera i korridorerna för att stävja ofoget.
– Om det är några elever som trakasserar andra ska de få veta att det är fel, och vi ska inte släta över att det är problem och vi måste fokusera på detta.
– Vi är ställföreträdande föräldrar, och som alla föräldrar vars barn har något problem i skolan är vi med och säkerställer att allt går bra till, slog Skoglund fast i en artikel i KK 28 januari 2016.
Vad hände sedan? Frågan går till Skoglund som berättar följande:
– Vi startade tätare kontakt med skola, tog fram en handlingsplan om vem gör vad? Ung integrationspersonal var i skolan under rasttider.
– En av ungdomarna var avstängd från skolan och har nu återvänt till hemlandet. Det viktiga var att hantera det som det var. Ett fåtal individer med olämpligt uppträdande.
Hur har ni gått vidare för att undvika att det ska ske igen?
– På boendet har vi haft individuellt arbete, och för att förklara igen och igen om samhället i Sverige, om normer och ansvar, demokrati och kultur, rättigheter och skyldigheter, våra förväntningar och förhoppningar.
Man har även haft möten där dari-talande polis har medverkat.
– Vi har genomfört en pilotomgång med ett studiecirkelliknande program om dessa frågor och har för 2017 beviljats projektmedel från länsstyrelsen för att kunna genomföra det i hela verksamheten med ensamkommande. Vad som är okay och vad som inte är okay.
Man har även temakvällar varje vecka, om relationer och framtiden, om lagstiftningen för sexuella trakasserier och upplysning om lagar i Sverige, berättar Skoglund.
Efter de insatser som genomfördes på skolan och på boendena har inga signaler kommit att just ensamkommande skulle utmärka sig på ett negativt sätt vad gäller just sextrakasserier.