Systematiskt rehabarbete – en framgångsfaktor

När uttaget av sjukpenning ökade i Sörmland under förra året har Vingåker länets lägsta siffror. Sedan flera år arbetar man systematiskt patienternas sjukskrivningsprocess på Vingåkers vårdcentral. Rehabkoordinator Monica Hammar är motor i processen.

Vingåker2013-03-06 09:24

Monica Hammar är sjuksköterska och arbetar 35 procent av sin arbetstid som rehabkoordinator, en funktion som finns på många olika mottagningar i dag. Rehabkoordinatorerna är motorerna i sjukskrivningsprocessen och arbetar i nätverk. På så sätt kan man följa personer som blir långtidssjukskrivna.

- Det handlar om att sätta in rätt åtgärder och vara lite av företagshälsovård, säger Monica Hammar.

På Vingåkers vårdcentral arbetar Monica Hammar nära läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator och psykoterapeut. Man arbetar systematiskt med patienternas sjukskrivningsprocess. Tillsammans vårdplanerar man varje vecka och ser över patientens situation. Man samverkar också med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten.

- En lång sjukskrivning är tyvärr beroendeframkallande, precis som vissa typer av läkemedel. Ju längre man går sjukskriven desto svårare är det att komma tillbaka till arbetet. Därför är det viktigt med tidiga insatser, säger Monica Hammar.

I Vingåker har man mellan 20 och 40 långa sjukskrivningar just nu, det vill säga personer som är sjukskrivna mer än 28 dagar. För sex-sju år sedan handlade om cirka 150 personer som sakta men säkert blivit färre. Vingåker har länets lägsta siffror samtidigt som sjukpenningtalet ökade i Sörmland under 2012.

Distriktsläkaren Fernando Palomino tror att organisationen är en av Vingåkers vårdcentrals framgångsfaktorer när det gäller att hålla nere långtidssjukskrivningarna.

- Vi är en stabil grupp med hög kompetens och lång erfarenhet. Vi diskuterar svåra fall på ett bra sätt. Det är ju så att det ofta inte räcker med bara mediciner. Ofta ligger det psykosociala problem bakom och det krävs att alla hjälps åt. Vingåkers vårdcentral är lagom stor. Dessutom arbetar vi med samma perspektiv, det vill säga att vi har patienten i fokus och ser möjligheterna, säger Fernando Palomino.

Samtidigt efterlyser han ett större engagemang från arbetsgivarna i rehabprocessen. Det finns arbetsgivare som inte visar speciellt stort intresse när en anställd blir sjuk.

- Som jag ser det är personalen företagets viktigaste kapital, säger Fernando Palomino.

Att Försäkringskassan på senare år blivit allt tuffare i sina bedömningar märker Monica Hammar av och hon har fått lära sig mycket om hur kassan arbetar tack vare tjänsten som rehabkoordinator.

- Tidigare så var det ofta läkaren som hade all makt. Så är det inte längre. Försäkringskassan har blivit hårdare mot läkarna när det gäller intyg och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om