Att drabbas av en demenssjukdom innebär inte med automatik att den drabbade måste flytta in på ett äldreboende och lämna sin trygghet i det egna hemmet. Dessutom är tryggheten och rutiner oerhört viktig just för dementa.
Caisa Sävheden Larsson har arbetat inom vården i 30 år, ett jobb som hon prisar och håller högt. I fem år har hon varit arbetat i en speciell hemtjänstgrupp. En grupp som är helt inriktad på personer har en demenssjukdom och som vill bo kvar hemma.
De är elva som arbetar i hemtjänstgruppen.
Trygghet för dementa är att ha ett fåtal hemtjänstpersonal som kommer och hjälper till dagligen.
– Tanken är att alla ska få en bra start på sin dag och en bra dag.
Tidigare har inte alltid den boendes rutiner fått styra vården, men inom den speciella gruppen är varje individs rutiner för att må bra och känna sig trygg viktigast.
– Om en boende vill ligga kvar i sängen till klockan 10 på morgonen så får man det. Vi utgår alltid utifrån hur de själva vill ha det.
För tillfället är det 18 hemmaboende personer med demensdiagnos som gruppen ansvarar för. Och några av dessa bor ensamma. Vilket fungerar bra, slår Sävheden Larsson fast.
Gruppens arbete och kommunens inriktning har inte gått övriga Sverige förbi. De har varit inbjudna till Svenska Demensdagarna, en konferens för dem inom äldreomsorgen som arbetar med dementa landet över, för att berätta om hur Vingåkers kommun arbetar med dementa som bor kvar hemmavid.
– Vi hade fyra seminarier kallade "Demenshemtjänsten i den lilla kommunen" under två dagar, och de var alla välbesökta och alla verkade intresserade, slår Sävheden Larsson fast.
Vingåkersmodellen har även lockat flera kommuner i Mellansverige att komma på studiebesök, och två av dessa kommuner är på gång att införa den smått unika modellen.