Visvännerna firar med bullar och sång

Bullfest i bästa Olrog-stil och musik i ett litet rött paket blir det när Visans vänner i Katrineholm firar 55. Framtiden för föreningen är ett oskrivet notblad, men dagens aktiva medlemmar har en varm gemenskap kring sång och musik.

25 mars 2019 08:12

1964 bildades Visans Vänner i Katrineholm, en lokalförening av Samfundet Visans Vänner som kom till 1936 på initiativ av Evert Taube. I Katrineholm var det Birgit Ekeborn som såg till att staden fick en lokalförening och som blev dess första ordförande.

– Hon är 98 år nu och vi går till henne med en kaffekorg och sjunger lite ibland, senast i januari när hon fyllde, säger Ulrika Wadell som har axlat rollen som motor i föreningen.

Och nu ska Visans Vänner i Katrineholm fira Visans dag 2019. Firandet på tisdag den 26 mars kombineras med lokalföreningens 55-årsfirande.

– Det är fantastiskt att vi har överlevt i 55 år. Det är värt att fira! säger Ulrika Wadell.

Hur har ni hållit föreningen i gång i 55 år?

– Vi har sjungit! säger Inger Högberg.

– Med sång kommer man långt.

Mycket viktig för föreningen är Musikens hus, där Visans Vänner liksom många andra musikföreningar i Katrineholm hör hemma. Huset fungerar som samlingslokal och scen för visvännerna. Innan Musikens hus, som tidigare varit Baptistkyrka, fick sin nuvarande roll höll Visans Vänner till hemma hos varandra eller i Konststudieklubbens lokal. Konserter hölls på Ängeln eller i Kulturum. Men sedan 90-talets mitt är lokalen Musikens hus, där otaliga konserter har hållits med både vännerna själva och gäster.

Och nu på tisdag är det dags igen. "Ett litet rött paket" är rubriken på 55-årsfirandet.

– Vi har valt att hylla några andra jubilarer, säger Ulrika Wadell.

Det blir musik av Ulf Peder Olrog, som föddes för 100 år sedan, Ove Thörnqvist som nyss fyllde 90 och Stefan Demert som i år skulle ha blivit 80 men som gick bort förra året. Olrogs "Bullfest" avslutar programmet, och en riktig bullfest utlovas dagen till ära.

Visans Vänner i Katrineholm är inte bekymrade över att visan ska dö ut. Att rekrytera nya medlemmar i någon större omfattning är dock lika svårt för den föreningen som andra.

– Visan överlever, men kanske inte i föreningslivet, säger Ulrika Wadell.

Visans Vänner har dock flera drömmar att uppfylla: ett program för barn har diskuterats länge, och bland drömgästerna som föreningen skulle vilja se på hemmascenen finns såväl Sven-Bertil Taube som Peter Carlsson.

Visans dag

Visans dag firas i Katrineholm den 26 mars i Musikens hus, då Visans Vänner lokalt också firar 55 år. Visans dag uppmärksammas varje år till minne av Evert Taubes födelsedag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Wising