Det var i slutet av 90-talet som Karl-David Sundberg körde förbi en vingård i Slovenien som var på väg att läggas ned. Där fann han tre stora ekfat som använts till att lagra vin och vinjak, en slovensk variant av konjak.
– Jag gjorde upp med en gammal tunnbindare, han var nog närmare 80 år, att han skulle ta isär tunnorna och frakta dem hit.
Det ena fatet monterades ihop i en jordkällare på Tärnö säteri där den blivit stående sedan dess, de två andra faten står utanför bryggeriet i Nyköping. Men nu ska att fat fyllas med barley wine, en öl med hög alkoholhalt.
Sedan december har fatet varit fyllt med vätska så att träet ska svälla och hålla tätt när det sedan fylls med öl.
– Vi har haft den fylld med vatten och konserveringsmedel, förklarar Huvudbryggare Patrick Holmqvist.
Hur smaken utvecklas av att lagras i det gamla vinkjakfatet är det ingen som vet än, men med hög alkoholhalt och rikligt med humle ökar förutsättningarna för att ölen förblir frisk.
Vad som ska hända med ölen när experimentet är slutfört är inte heller bestämt, men det finns några ideér.
– Det jag känner att vi skulle vilja göra är att det kommer våra fans till godo på något sätt, säger Ida Lindberg, marknadsansvarig på Nils Oscar.