Yvonne Ryding satsar i Asien och firar jul i värmen

En jul med äkta gran, hemkokt skinka och firande tillsammans med de närmaste – så har julen alltid varit för Yvonne Ryding. Men i år blir allt annorlunda.

– Det blir första gången i mitt liv som jag ska fira jul på varmare breddgrader.

24 december 2018 10:15

Det är var barnen har befunnit sig som har styrt på vilken plats Yvonne firat sin jul. Men även om julafton brukar bli på olika ställen så är vissa traditioner mycket viktiga för Yvonne.

– Förra julen var jag i Stockholm med mina döttrar och deras pojkvänner. Äldsta dottern Sandra var mycket gravid och skulle föda vilken dag som helst. Var jag än har firat julen så har jag alltid släpat med mig en gran och den måste vara äkta och ska kläs kvällen före julafton. Plastgran klarar jag inte av.

Samma kväll finns det fler saker som inte går att rucka på, enligt Yvonnes traditioner.

– Julskinkan ska kokas på gammalt hederligt sätt i en stor kastrull och sedan griljeras i ugnen. Den grejen går inte att göra avkall på, doften av gran och skinka ska kännas i rummen. Jag tycker verkligen det är jättemysigt att hålla på och fixa kvällen före julafton.

Anledningen till att den här julhelgen inte blir som den brukar är att Yvonne under året börjat lansera sin hudvårdsserie på den internationella marknaden, och fokuserar på Asien. När den här intervjun görs i slutet av november ska Yvonne resa iväg dagen därpå.

[bild nr=" 2"]

– Jag ska vara borta i en månad, det blir en kombinerad semester- och jobbresa. Det ska bli skönt för jag hade ingen semester alls i somras. Men först ska jag till Thailand och hälsa på Sandra och barnbarnet Edwin och resten av familjen. De åkte till Thailand för en månad sedan och bor hos Sandras pappa Kjell Bergqvist. Jag brukar träffa Edwin flera gånger i veckan och saknar honom jättemycket nu. Det ska det bli skönt att vi snart kan ses igen.

För ett halvår sedan lämnade Yvonne och sambon Mikael Jonasson Jämtland och hyrde ut sitt hus i Ås. Flytten gick till Stockholm, dels för att komma närmare barn och barnbarn, dels för att Yvonnes jobb kräver allt fler resdagar.

– Förra fredagen skeppade jag iväg min första order till Hongkong. Det är mycket spännande och företaget som jag arbetar med har affärer i flera länder i Asien, till exempel i södra Kina och Singapore. Jag tror det kommer att bli riktigt bra. Vi har haft många diskussioner om framtiden och jag har även ett annat projekt på gång som är för tidigt att prata om. Det händer jätteroliga saker hela tiden som är positiva på många olika sätt.

Yvonne startade sin hudvårdsserie "YR" för 23 år sedan och marknaden har hittills varit baserad i Sverige och på företagets webbshop. I dag ångrar hon att hon inte tidigare marknadsfört sina produkter utomlands.

– Jag har många gånger velat satsa på den internationella marknaden men alltid blivit stoppad. "Så ska man inte göra, man ska inte gå utomlands utan man ska verka i Sverige först, så man får en bas" har mina rådgivare sagt. Men jag har alltid insett att jag har ytterligare ett speciellt varumärke som jag kan utnyttja, Miss Universumtiteln.

[bild nr=" 3"]

Yvonne är medveten om att skönhetstävlingar inte har hög status i Sverige – men det är annorlunda utomlands.

– Man kan tycka vad man vill om skönhetstävlingar i Sverige, men titeln har status i framför allt Asien. Jag har varit dum som har förminskat mig själv och inte utnyttjat rollen som Miss Universum. Jag borde ha gjort det mycket, mycket tidigare. Men nu satsar jag stort, det är full rulle kan man säga.

Från mitten av december är det jobb ända fram till jul. Från Thailand har Yvonne tagit sig till Hongkong.

– Jag ska på en stor kick off med det företag som ska lansera mina produkter i Asien. Det blir en galamiddag för 550 personer. Micke kommer också dit och sedan firar vi jul på något varmt ställe. Exakt var och hur har vi inte bestämt än, men det ska bli skönt med en riktig semester.

[bild nr=" 4"]

Vi kommer in på julen igen och Yvonne tänker tillbaka på hur vissa traditioner har ändrat sig och avtagit i takt med att barnen blivit vuxna och har ett eget liv.

– När ungarna var små hade vi tomte i många år. Jag var väldigt tjurskallig på att vi måste ha tomte, trots att barnen blev för stora för att tro på något sånt. Nu har vi skippat både tomten och julklapparna, det kan möjligen bli något mer symboliskt, som en blomma till mina föräldrar. Men nu har jag ju Edwin så nu kan det få bli julklappar igen.

I mitten av december fyllde Yvonne Ryding 56 år och på frågan om hon är nojig över rynkorna som börjar komma svarar hon:

– När det kommer till linjerna så tar jag hand om dem väldigt väl med mina egna produkter. Linjer som syns måste man bejaka, det är din utstrålning och det som är unikt för dig. Det tycker jag är viktigt att ha kvar och med rätt hudvård blir de inte djupare, utan mer vårdade.

Så du har inte fyllt ut några rynkor eller lyft dig?

– Nä för fasen, inga fyllnadsgrejer, jag håller huden i trim ändå. Man behöver inte hålla på med sånt där. Börjar man är det lätt att man fortsätter och så ser man jättekonstig ut till slut. Då tappar man verkligen sitt unika jag. En gång när jag var i USA var det en fotograf som tyckte att jag skulle fixa mina tänder, men jag lyssnade inte på honom.

Vad tycker du om skönhetsoperationer?

– Jag tycker inte det är helt fel när man börjar komma upp i min ålder. Om till exempel ögonlocken börjar hänga och man tycker att man hela tiden ser trött ut – då tycker jag det är okej att operera. Men det är tragiskt när yngre tjejer sprutar in i läpparna så de ser ut som Kalle Anka och håller på med alla möjliga konstiga saker och lyfter sig – det tycker jag är synd och tråkigt. Då blir det fel.

Vad tycker du om tatueringar?

– Det tycker jag inte alls om, fast en gång var jag nästan nära att göra en liten spindel, men ändrade mig. Nu tar jag verkligen avstånd från det. Många har inte koll på exakt vad det är som man trycker in i huden, och allt som kommer in i huden fortsätter in i blodomloppet. Döttrarna har gjort några tatueringar men de vet vad jag tycker så de visar inte dem för mig. Jag blir bara förbannad. Det är ju deras val och jag kan inte bestämma över vad de vill göra.

Det enda jag kunde titta på var hans frisyr som var mycket speciell, sprejat på något konstigt sätt. Jag kunde inte sluta att titta.

Hur ser du på skönhetstävlingar i dag?

– Jag har inte koll på hur tävlingarna i dag går till men för mig blev Miss Universum en nyttig skola och utbildning för att kunna klara alla möjliga uppdrag och dessutom på engelska. Jag har fortfarande kontakt med flera av deltagarna från Miss Universumtävlingen 1984 och med mina medsystrar som varit Miss Universum, både tidigare och senare än jag. Och det händer ofta att jag blir intervjuad av tidningar och personer som är fans av skönhetstävlingar. Den som vinner Miss Universe får en fantastisk erfarenhet och får leva ett drömliv under ett år. Jag ser det bara som en positiv utbildning.

Du har träffat Donald Trump! Berätta hur det gick till?

Det var 2006 då Trump ägde tävlingen Miss Universe. Jag och flera andra tidigare Miss Universe var inbjudna till Trump Tower för lansering av en skönhetsbok som organisationen Miss Universe producerade och som jag hade medverkat till. Samtidigt pågick Miss USA-tävlingen.

– Så kom han in i rummet där vi stod och hade tre livvakter på varsin sida. Han gick runt och hälsade på oss alla och vakterna följde honom hela tiden. Det var nästan skrattretande och mycket konstigt att se. Ett riktigt spektakel! Han var trevlig men det enda jag kunde titta på var hans frisyr som var mycket speciell, sprejat på något konstigt sätt. Jag kunde inte sluta titta.

Jag förstår att det blev mycket packning nu när du ska vara borta så länge. Värst blir väl att få ned granen och skinkan i en resväska?

– Ja, tyvärr fick de bli kvar hemma men jag fick i alla fall ned några tomtar. Så vill jag passa på att önska alla i familjen, vänner, bekanta och alla läsare – en riktigt GOD JUL!

Yvonne Ryding

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Ålder: Fyllde 56 den 14 december.

Mest känd som: Sveriges Lucia 1983. Fröken Sverige och Miss Universum 1984.

Familj: Sambo Mikael Jonasson, döttrarna Sandra och Nathalie med pojkvänner och ettåriga barnbarnet Edwin.

Gör: Har hudvårdsföretaget "YR" och är ambassadör för klädmärket JOY, där hon bland annat jobbar som modell och marknadsförare.

Firar jul: På varma breddgrader.

Aktuellt: Satsar stort på att lansera sina hudvårdsprodukter i Asien.

Håller sig i form: "Springer och styrketränar fyra till fem gånger i veckan. Tänker på vad jag äter och försöker ha en sund livsstil för att finnas kvar länge för mina barn och barnbarn."

Strävar efter: "Att ha ett hälsosamt och glatt liv och inte att lägga tid och energi på sånt som inte ger någonting tillbaka. Jag väljer vilka människor jag vill ha kontakt med. Det ska vara ett ömsesidigt utbyte."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Marklund