Debatt: ”Alla verkligheter ska höras i Sveriges Radio”

3 april 2019 05:00

En trovärdig, granskande och tillgänglig nyhetsrapportering från och om hela landet har kanske aldrig varit viktigare. Sveriges Radio och andra medier har ett nödvändigt samlande uppdrag i en digital värld där allt fler väljer innehåll och samtal som stämmer överens med de egna åsikterna.

Under året kommer riks­dagen att ta beslut om ett nytt sändningstillstånd och den budget som ska gälla för Sveriges Radio från den 1 januari 2020. Tillståndet kommer att ta avstamp i den public service-utredning som med stor politisk enighet konstaterat att public service är ”en demokratisk kollektiv nyttighet som gynnar alla medborgare”.

Det är ett uppdrag som Sveriges Radio tar på största allvar. I dag lyssnar över sju miljoner varje vecka på våra sändningar linjärt samtidigt som de som lyssnar i efterhand, och på våra poddar, blir allt fler. Enligt en färsk publikundersökning ökade lyssnarnas förtroende för Sveriges Radio under förra året. Dessutom upplevde publiken att vi i vårt utbud blivit bättre på att spegla hela landet*.

Det visar att vi är på rätt väg. Ett väl fungerande Sveriges Radio bygger ju på det goda samtalet – men också på att allas röster får höras i våra kanaler. Under 2018 arbetade vi hårt för att bli ännu bättre på att spegla hela Sverige genom att fler ämnesval och fler perspektiv hördes i våra riksprogram. Vi utgick från lyssnarnas viktigaste frågor i valbevakningen och lokala berättelser hördes oftare i vårt nationella morgonprogram. Vi genomförde fler livesändningar utanför radiohusen, lyfte lokala nyheter i appen SR Play och vi inledde en satsning på tidsbegränsade lokala popup-redaktioner ute i landet.

På P4 Sörmland, som är en av 25 lokala P4-kanaler som tillsammans utgår från 50 platser i landet, har vi under flera år jobbat med att få in ännu fler lokala röster i radio. Det vi kallar för #Min röst är ett viktigt inslag för oss, för att människor i vårt område ska få chansen att berätta om sina hjärtefrågor och sin vardag, eller ställa konkreta frågor till sina lokala politiker. Frågor som vi sedan gör journalistik på. Vi är nära våra lyssnare och är varje dag ute i länet med våra reportrar och för dialog med lyssnarna i sociala medier. Vi skapar vårt innehåll ihop med vår publik.

Public service-utredningen föreslår ett utökat lokalt uppdrag. Det är något som vi gärna tar oss an förutsatt att de ekonomiska förutsättningarna finns. Sida vid sida med lokaltidningar över hela landet, där Sveriges Radio fokuserar på ljudinnehåll, bidrar vi till en mediemångfald där fler röster kommer till tals och fler granskar makten. Det gagnar demokratin.

Under våren turnerar Sveriges Radio till fler än 100 platser över hela Sverige. Den 4 och 5 april kommer vi till Strängnäs, Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm. Vi hoppas att många vill ta chansen att komma och prata med oss och bidra till att påverka framtidens Sveriges Radio, så att vi kan bli ännu bättre.

Cilla Benkö

vd Sveriges Radio

Björn Löfdahl

programdirektör

Katrin Säfström

kanalchef P4 Sörmland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!