Debatt: Därför hör slöjan inte hemma i en sekulär skola

3 april 2019 05:00

Sörmland Slöjan ska inte relativiseras, det är ett sätt att dölja kvinnors hår för att kvinnan i sig ses som oren. Den är till för att dölja kvinnliga attribut som kan göra män upphetsade.

Samma personer som propagerar för slöjan, brukar också påstå att islam är jämställt, jag frågar mig hur det går ihop? En ultrakonservativ hållning om att kvinnor ska dölja sina behag för att män inte ska bli sexuellt upphetsade, det är inte jämställdhet och hör inte hemma i ett sekulärt samhälle.

Vår skola ska lära barn att pojkar och flickor är lika mycket värda, istället lär vi dem sig att vissa flickor inte får klä sig som de vill. Föräldrar som propagerar för att era döttrar ska ha slöja, tänker ni inte på vilka signaler ni sänder? Mammor som väljer att leva som i Mellanöstern och går på tjejgym för att de inte kan visa sig bland män när de tränar. Uppdelad simundervisning för att kvinnor enligt islam inte kan ses i baddräkt utav män.

De konservativa islamiska krafter som propagerar för slöja kommer inte att stanna vid det och flera fall av könsseparerad undervisning lär vi få se. Vill vi leva i ett samhälle där kvinnor göms ifrån män? Vill vi backa i den hårda kamp för jämställdhet som förts i Sverige under lång tid? 

En översexualisering utav den kvinnliga kroppen är precis vad slöjan syftar till och kvinnor världen över kämpar emot slöjförtrycket och riskerar sina liv, men i Sverige propageras det för slöjan.

I skolan ska alla få möjlighet att delta på lika villkor men ett barn som bär slöja får aldrig känna vinden i håret och lär sig från tidig ålder att hennes kropp ska döljas för att den är skamlig.

Låt inte konservativa muslimer relativisera slöjan till ett val av religion, ingen fråntar dessa barn rätten att vara muslimer, däremot ska dem ges förutsättningar att vara barn. 

Karolin Fridell

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!