Debatt: Flickors frihet försvaras inte med slöjförbud

26 mars 2019 05:00

Vi måste sluta vara rädda för att faktiskt ta krafttag mot hedersförtrycket. Vi måste också kunna ta tag i hedersförtryck utan att begränsa människors frihet. Att utreda slöjförbud i för- och grundskolan är något Moderaterna i Eskilstuna och Nyköping vill, men det menar vi i Liberala ungdomsförbundet Södermanland är fel väg att gå.

Ett slöjförbud är inte att komma åt hedersförtryck eller tvång. Det skulle bara begränsa flickors frihet.  Vill man verkligen skydda barn från hedersförtryck måste man använda sig av medel som inte innebär tvång. Det är fel att tvinga någon bära slöja, men det är lika fel att tvinga av en slöja på en person som bär den av egen vilja.

Liberalerna har tidigare lagt en motion som skulle ge barn- och ungdomsnämnden möjlighet till att genomföra en kartläggning på hur utbredd hederskulturen är bland unga.  Denna motion fick avslag. Sanningen är att det bara var Sverigedemokraterna och Liberalerna som ställde sig positiva till en kartläggning. Istället har socialnämnden fått ansvaret att bekämpa hedersförtrycket.

Det har skapats ett initiativ inom Eskilstuna kommun som kallas Hedersuppdraget som bland annat ska samordna insatser och utbildning på området. Det är inte alls tillräckligt då vi inte ens vet hur brett problemet är i vår kommun. Vilket gör att vi inte kommer kunna se framgång i arbetet. Det gör det även svårt att räkna på hur mycket resurser man ska avsätta för att kunna bekämpa hedersförtrycket.

Om vi verkligen ska komma åt problemet måste vi börja med att kartlägga hederskulturen sedan försöka jobba efter konkreta mål. Vi måste ut med information i skolorna om hur man upptäcker hedersförtryck och hur man gör för att rapportera det till att börja med.

Om slöjan förbjuds finns det en risk att de flickor som tvingas bära slöja tvingas stanna hemma. Vi alla vet att skolan är en viktig del för att kunna forma sitt liv. Att då begränsa möjligheterna för flickor som bär slöja är att begränsa deras val- och möjligheter.

Att vara fixerade på vad flickorna har på sitt huvud är absurt. De bär slöjan av religiösa skäl och vill ni förbjuda slöjan finns det fler religiösa symboler som borde förbjudas? Detta en särbehandling av en viss religion vilket är diskriminerande. Dessa flickor är svenska medborgare precis som du och jag, de har samma rätt till frihet som alla andra.

Moderaterna måste få sig en släng av sleven när de börjar begränsa människors frihet. Det finns många sätt att jobba mot hedersförtryck, men slöjförbud är inte ett av dem. Flickor ska kunna bära det om de vill och religionsfrihet är något som vi måste värna om. Alla ska kunna gå till skolan, även flickor som bär slöja.

Karin Mäki-Kala

Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Södermanland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!