Eskilstuna behöver ett Seyfo-monument

24 april 2019 06:00

När Stefan Löfven för ett tag sedan gick ut och sade att regeringen inte tänker erkänna folkmordet 1915, eller ens driva det som ett folkmord blev reaktionerna direkt negativa. Socialdemokraterna förlorade majoriteten i Södertälje, och man förlorade flera partimedlemmar och stöd av syrianer/assyrier och armenier. När detta beslut togs, så svarade S i Eskilstuna att de ska fortsätta arbeta för att regeringen ska erkänna folkmordet. Jag längtar därför till att se hur de ställer sig till förslaget om ett monument för offren under folkmordet 1915.

År 1915 i dåvarande Ottomanska riket, var ungefär 20 procent av befolkningen kristen. Alltså var en stor del av befolkningen syrianer/assyrier, armenier eller greker. Dåvarande sultanen bestämde att man skulle utplåna dessa grupper, just på grund av en anledning. Nämligen att de var kristna. Samma personer, det vill säga återvändande IS-terrorister, hotar i dag vårt samhälle och våra värderingar. Som en del av folkgruppen som utsattes känner jag mig väldigt osäker i mitt egna land, ett land som gjort sig känd att försvara utsatta. Det är i dessa tider vi behöver markera mot de som hotar vårt samhälle, genom att bland annat kriminalisera samröre med terrorgrupper. Genom att uppmärksamma och fördöma, kan vi förhindra att samma saker händer i framtiden. Hade nog med uppmärksamhet riktats mot folkmordet 1915, och om man hade tagit tag i det allvarligt, så skulle man säkert ha kunnat räddat hundratusentals liv.

Ett monument hade markerat att folkmord inte går ostraffat. Dessvärre har S/MP-regeringen inte erkänt folkmordet, och har inte ens planer att driva frågan som ett folkmord. Innebär detta att man menar att det inte är ett folkmord? Socialdemokraterna i Eskilstuna skriver i sitt pressmeddelande till Assyriska föreningen i Eskilstuna att man anser att folkmordet 1915 borde erkännas, och ser detta som en självklarhet. Bra, tycker jag, men jag tycker att Eskilstuna ska ha ett monument för att hedra de nästan två miljoner kristna som dog under denna hemska tid. Ett monument hade även visat att vi aldrig glömmer det som har hänt, och att vi aldrig kommer att acceptera ideologier, eller grupper som hotar vårt samhälle.

Kristdemokraterna i Eskilstuna anser att det är viktigt att aldrig glömma, och alltid hedra de två miljoner kristna som dog 1915. Gör majoriteten det också, tro?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Paul Sabo (KD) Politisk sekreterare