Friskolorna gör de kommunala skolorna bättre

20 procent av alla sörmländska 15-åringar har inte gymnasiebehörighet, skriver Joséphine Närholm, Moderat skolungdom.

20 procent av alla sörmländska 15-åringar har inte gymnasiebehörighet, skriver Joséphine Närholm, Moderat skolungdom.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2019-11-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolavslutningen i nian. Detta är för många en av de bästa dagarna i deras liv dittills. Denna dag är fylld av tårar, glädje och längtan efter gymnasiet. 

Alla får dock inte ta del av denna upplevelse. På nationell nivå har en tiondel av alla niondeklassare som går ut grundskolan inte gymnasiebehörighet. 

Men här i Södermanland är siffran betydligt högre, hela 20 procent av alla sörmländska 15-åringar har inte gymnasiebehörighet. I en vanlig klass med 30 elever är det 6 elever per klass. 6 elever som går till denna skolavslutning och gör det med en klump i magen. Det på grund av att hen inte kommer kunna börja gymnasiet som alla dennes vänner. Så kan vi inte ha det i Sverige 2019.

Vi kan se en utveckling där många fler unga inte har en grundläggande gymnasiebehörighet. Att inte ha gymnasiebehörighet innebär att man inte har godkänt i matte, svenska och/eller engelska. Pisa-undersökningar visar redan nu att Sverige ligger under OECD-genomsnittet i dessa ämnen.

Våra skolor måste bli bättre. Jag anser att sättet att göra detta på är genom att bevara våra friskolor. 

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, driver linjen att införa vinsttak i välfärden och förstatliga friskolor. Friskolor gynnar inte bara sig själva och sina elever, utan de höjer nivån på utbildningen överallt där de finns. Finns det enbart kommunala skolor i en kommun så har de kommunala skolorna ingen konkurrens, de kan hålla en låg standard för det finns inga alternativ. 

Tillåter vi en skola att ägas av ett aktiebolag ökar drivkraften till att göra skolan så bra som möjligt för att locka elever, vilket i sin tur leder till vinst. Folk kommer då välja friskolan framför de kommunala skolorna eftersom den håller en högre standard. För att de kommunala ändå ska kunna finnas kvar måste lägstastandarden även där höjas för att få folk ska gå kvar på våra kommunala skolor.

Regeringen säger väldigt ofta att vi måste ”satsa pengar till välfärden” och absolut måste vi det. Men vart ska då dessa pengar gå? Vart har satsningar på skolan som lagts under de fem åren då Socialdemokraterna haft makten i Sverige gått?

Det är något vi kanske inte kommer få veta. Men något vi faktiskt redan nu kan veta är att när regeringen misslyckas med att utbilda oss unga har fristående aktörer själva gått in och bidragit med de allra bästa skolorna. Nu vill regeringen bestraffa dem som gjort deras jobb åt dem, genom att förstatliga dem och införa vinsttak. Jag tycker det är helt fel!

Joséphine Närholm

Ordförande för Moderat skolungdom i Södermanland