Hyr inte ut till Jehovas

16 maj 2019 05:10

I helgen firar vi åter Springpride, där vi står upp mot homofobi och hyllar samkönad kärlek. Samtidigt skriver Eskilstuna kommun avtal med ett av de mest hårdföra och utstuderat homofobiska samfunden – Jehovas vittnen.

Vittnena förknippas ofta med att de inte firar jul, födelsedagar, att Harmageddon är förestående och att endast ”rena” vittnen har tillträde till paradiset. Många skulle kalla dem en sekt men inte många känner till deras genomstuderat homofobiska världsbild och förkunnande om att homosexuella inte är välkomna i paradiset när världen rämnar. Vittnena är så utstuderande i denna anti-homopropaganda att man även använder detta i religionsutbildning där målgruppen är barn, bland annat i en animerad homofobisk film.

Vad har detta med Eskilstuna kommun att göra? Kultur-och fritidsförvaltningen har fått i uppdrag av den politiska majoriteten i nämnden att skriva avtal mellan förvaltning och Jehovas vittnen om att få hyra Stiga Sports Arena för två sammankomster.

Under dessa sammankomster visas många filmer för deltagarna. Evenemanget uppfyller kriterierna för en allmän sammankomst och filmerna ska därför enligt lag ha fått en åldersgräns fastställd av ansvarig myndighet – Statens medieråd. Detta är ett problem för Vittnena som systematiskt struntat i detta. Medvetet skickar de inte in filmerna för granskning. Detta blir tydligt i den nyligen avslutande rättegång där Vittnenas företrädare fälls för brott mot lagen mot åldersgränser. Den dömda 64-åringen kommenterar: ”Om vi inte får visa dessa filmer utan granskning kommer det att påverka Jehovas vittnens alla möten i 320 församlingar över hela landet”.

För att ställa allting på sin spets och göra saken än mer stötande: arenor och föreningsstöd är av RFSL hbtq-certifierad. Denna verksamhet är involverad i driften av Stiga Sports Arena, risken är stor att denna homofobiska film återigen visas. En del i hbtq-certifieringen är att en öppen och inkluderande arbetsmiljö ska främjas. Hur säkerställer Eskilstuna kommun att deras medarbetare inte blir utsatta för denna grovt kränkande exponering? Att sedan den politiska majoriteten givit okej till rabatterad hyra för möjliggörande av homofobi är beklämmande och en örfil mot Eskilstunas homo- och bisexuella invånare, och fundamentet jämlik kärlek vilar på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Bergquist Medgrundare Springpride. Tatjana Gudmundsgårdh Avhoppat Jehovas Vittne och fullmäktigeledamot för SD, Eskilstuna