Debatt Även om klimatförändringarna till slut drabbar alla så finns det vinnare och förlorare. En ny studie vid Stanford University, USA, har beräknat att vissa länder och grupper (läs oljebolag) har tjänat massor med pengar på att orsaka klimatförändringar samtidigt som andra länder fått sämre ekonomisk utveckling på grund av värme och klimatrelaterade katastrofer.

Skillnaderna mellan de länder där människor tjänar mest och minst är i dag 25 procent större än vad den skulle ha varit om vi inte hade haft några klimatförändringar. Under 50 år har klimatförändringarna försämrat den ekonomiska utvecklingen i de fattigaste länderna med 17 – 30 procent.

Vinnarna vet att det fortfarande går att tjäna pengar på att förstöra klimatet. Enligt energikonsultfirman Wood Mackenzie väntas investeringarna i nya gas- och oljefält uppgå till omkring 425 miljarder dollar under 2019.

Carbon Action Tracker visar att företagsledningarna i de 40 största gas- och oljebolagen har generösa bonussystem som bygger på att företagen ska växa i produktion och försäljning – av fossila bränslen.

De som tjänar mest på att förstöra klimatet drabbas minst, och de som är minst skyldiga till den uppkomna situationen får ta största smällen. Kan orättvisor beskrivas tydligare än så?

Den världsrörelse för klimatomställning som växer fram i snabb takt är på det klara med att klimatomställning och utjämning av ekonomiska klyftor måste ske hand i hand. Och att de största skurkarna, fossilbranschen, måste klämmas åt. Den 24 maj är skoleleverna på fötter igen världen över. Hoppas vi blir många som gör dem sällskap?

Torbjörn Vennström