Debatt I dagarna kommer flera manifestationer för den fria kärleken och viljan att låta människor få vara just människor oavsett vem du älskar eller vilket kön du har eller vill ha. Det är även okej att inte definiera sig heller. Eskilstuna och Katrineholm står redo för att fira Pride, en dag att glädjas åt. Nu har vi snart ett firande i varje kommun i Sörmland. Det är en bra utveckling och den ska bejakas. Det blir allt lättare att tillhöra HBTQ-gruppen, men allt är inte frid och fröjd för det. Vi behöver fortsätta arbetet med att stötta våra unga, där utbildning av personal i skolan och vården är en viktig del.

Men det finns mörka moln över Europa där krafter återigen vill begränsa människor rätt att få vara den man vill. Vi ser länder som vill begränsa kvinnors rätt till sina kroppar. Vi ser länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Vi ser länder som piskar upp och underblåser hatkampanjer mot HBTQ-människor.

Det är en mycket oroande utveckling, men där vi i Sverige kan göra en skillnad. Om du går och röstar i EU-valet kan vi tillsammans hindra denna mörka utvecklingen. Här är ett axplock av vad vi socialdemokrater vill göra:

– Att en EU-strategi för HBTQ-personers rättigheter upprättas.

– Att garantera samkönades pars rättigheter när de reser eller bosätter sig i en annan medlemsstat.

– Att EU:s diskrimineringslagstiftning skärps, så att den omfattar fler grupper.

– Att länder kan bötfällas eller få indragna ersättningar om de inte följer de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Du har en möjlighet till att även göra Europa till en fin plats där alla människor får leva fritt utan hat och hot. Vi kan tillsammans göra Europa till världen bästa plats att leva i. Men då måste du göra din röst hörd. Rösta i EU- valet för våra barns framtids skull!