SD vill ha hämnd – inte rätt

10 maj 2019 05:05

SD i Strängnäs har i en motion sällat sig till andra sorgliga krafter som visar förakt för grundläggande rättsprinciper och demokratisk anständighet.

Det handlar om hur personer som kämpat för IS ska behandlas, om de trots polisens bedömning om motsatsen och mot all förmodan, skulle vara på väg att flytta till oss. SD vill att de ska nekas grundläggande sociala rättigheter som tillkommer andra medborgare. Som att bosätta sig, utbilda sig och ta del av sociala skyddsnät.

– IS-återvändare har genom sitt beteende vänt sig bort från vårt fria och demokratiska samhälle och det är viktigt att visa kurage nog att skydda våra invånare från potentiella risker, sa SD i fullmäktige.

Det har de absolut rätt i.

Problemet är bara att ”vända sig bort från vårt fria och demokratiska samhälle” är precis vad också SD gör i sin motion. Att verka för att kommunen ska kränka grundläggande principer i en rättsstat skyddar ingen. Tvärtom, det utsätter invånarna för betydande risker.

I Sverige har fria medborgare grundlagsskyddad rätt att bosätta sig var de vill. Brottslingar ska dömas av domstolar. Inte av kommuner som på olagliga grunder nekar somliga invånare vad andra har rätt till.

Detta vet naturligtvis även SD. De bara struntar i det i sin iver att fånga högljudda röster som ropar på hämnd. Sådana åsiktsströmmar brukar ha stark lockelse på SD. Även när de är primitivt exkluderande, olagliga eller rasistiska.

Men det ger dem inte rätt att dra med även kommunen som agitator. Än mindre att förvandla den till organisation för civil olydnad på utomrättsliga grunder.

Tvärtom. En kommun är skyldig att vara en plats som ger alla människor rätt att komma och pröva sina vingar, oavsett vad man tycker om dem. Till och med sådana som hotat andra med järnrör, skickat privata taxiräkningar till skattebetalarna att betala, nekat judar och samer att kalla sig svenskar eller med ännu grövre metoder utmanat rätt, demokrati och anständighet.

I alla fall så länge de inte har begått brott. Då ska man lagföras, dömas och fängslas. Sådant är dock en uppgift för polis och rättsväsende, inte kommuner.

Det hindrar naturligtvis inte att även kommuner ska skydda sig mot potentiella risker. Det gör man bland annat genom att bestämt avvisa alla försök att dras in i agitation, grundad på totalt förakt för lag, rättssäkerhet och demokratisk anständighet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thore Berggren Kenneth Larsson Ledamot respektive gruppledare (M) i Strängnäs kommunfullmäktige