Debatt Jag bor i en hyresrätt i Årby och gillar att bo i hyresrätt. Det är det bästa som hänt Sverige när vi fick en bostadsform som var för alla oavsett plånbokens storlek, ålder eller familjesammansättning. En boendeform där hyresgästen har ett starkt skydd och rättigheter. Därför kämpar jag och Vänsterpartiet för hyresrätten!

Men det är en hård kamp som jag känner in på bara skinnet. Det är dags att vi alla förenar oss och tillsammans biter ifrån. Vi kan inte sitta stilla och vänta på att de som styr Eskilstuna – Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet – ska sälja ut våra hyresrätter. SMC-majoriteten har nu beslutat att de ska sälja cirka 600 hyreslägenheter och 50 procent av all nyproduktion. 

Vad är då problemet med att kommunen säljer hyresrätter? Efter en försäljning kan man räkna med att hyrorna höjs. Det såg vi nu senast när kommunen sålde lägenheter på Läkargatan. Då höjdes hyrorna utan att man gjort förbättringar av bostaden. Nästa steg efter en försäljning är renovräkningar, det vill säga att man lyxrenoverar och höjer hyrorna så mycket att människor inte längre har råd att bo kvar. 

I Eskilstuna är det redan stor bostadsbrist och särskilt är det brist på hyreslägenheter med rimliga hyror. Det byggs nya hyresrätter, men det är dyra hyresrätter. Just därför blir det särskilt viktigt att kommunen behåller och renoverar de gamla hyresrätterna utan att chockhöja hyrorna.

Tyvärr har vi i dag en ny högerinriktad politik med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet i Eskilstuna. Vänsterpartiet är inte med och styr, men kämpar varje dag för jämlikhet och för att stoppa försäljningar av kommunala hyresrätter. 

Kommunfastigheter behöver inte sälja för att bygga, ekonomin i bolaget är god. Att sälja är en dålig affär som på sikt utarmar vårt kommunala bolag. Den försäljning som majoriteten vill göra nu av cirka 600 lägenheter handlar inte om att få in pengar till bolaget för renoveringar, utan det ska tas ut 300 miljoner som en engångsintäkt och stoppas in i kommunens projekt. En mycket dålig metod för att behålla ett alldeles för högt överskott i kommunen som dessutom gör att Kommunfastigheter får sämre ekonomi och svårare att bygga nytt och renovera. 

Vänsterpartiet tar nu fighten om kommunens hyreslägenheter. Vi har startat en bostadskampanj som du kan vara en del av. 

Hör bara av dig! Bara tillsammans stoppar vi utförsäljningarna av kommunala hyreslägenheter i Eskilstuna!