Frälsningsarmén menar att människohandel finns. I Eskilstuna möter våra socialarbetare många människor som har det svårt. Men hur ska vi nå fler yrkesgrupper och organisationer med mer kunskap? Hur får vi lokala politiker och media att också förstå? Frälsningsarméns nationella samordnare i arbetet mot människohandel Madeleine Sundell, jurist och vice ordförande i ECPAT Sverige, delgav sina erfarenheter under seminariedagen på Mälardalens Högskola 15 maj 2019. Det var skakande rapporter från Sverige och övriga Europa om ”det moderna slaveriet” – inte enbart sexuellt utan tjänster som städning, renovera, måla naglar och arbetsexploatering.
Polisen lyckas trots små resurser ertappa kopplare, hallickar och får tuffa berättelser av utnyttjade kunder. Unga kvinnor mellan 18 och 30 år, handeln på hotell, organiserad även från deras hemländer Rumänien och Nigeria. Som igen framkommer i media om barn som råkat ut för sexmissbruk delgav Monica Dahlström-Lannes, före detta kriminalinspektör i Eskilstuna, att även detta är ständigt aktuellt.
Varför ställs inte frågan: Vad beror människohandeln på? Hur kan politiker och andra myndigheter tala om mänskliga rättigheter när brottsoffer inte får skydd och stöd? Om polis bara ”slår till” när man har tid?
Den svenska lagstiftningen för sexbrott har skärpts. Men ute i Europa och andra världsdelar finns annan lagstiftning i länder vars invånare flytt och nu finns i Eskilstuna. Vi anser att nätverkande är viktigt i Eskilstuna, men hur ska vi få med myndigheter, politiker och media? De grupperna hade fått inbjudan till seminariedagen men ingen representant kom!
Arrangörerna Frälsningsarmén och Samhällskontraktet - Region Sörmland, Mälardalens Kompetenscentrum för hälsa och välfärd (MKHV) och Mälardalens Högskola (MDH), alla ställde frågan ”Varför”? Är det brist på medveten att dessa behov finns i Eskilstuna eller brist på engagemang? Eller beröringsångest?
Nu behövs tillsammans med ideella initiativ insatser från politiker, myndigheter och press! Sammanfattande var behov av en ny samling till hösten. Då kommer Frälsningsarméns nya film om människohandel ”Safe Havens” på biografen Royal. Vi önskar debatt för att påverka och ge kunskap om pågående människohandel i Eskilstuna. Politiker och media, antar ni utmaningen att medverka, eller?