Våga satsa på Nyamko Sabuni

11 juni 2019 11:00

”Under kodnamnet ”kultur” tolererar Sverige grova kränkningar av individens rätt till sin kropp och sin frihet.” Så skrev Nyamko Sabuni i sin bok ”Flickorna vi sviker” redan år 2006. I dag, 13 år senare, är vi inte mognare nog att förstå vad hon menade? Hur många fler flickors liv ska förstöras?

Vi har något väldigt vackert i vårt avlånga land som heter individuell frihet – rätten att bestämma över sitt eget liv oavsett kön, nationalitet, religion eller sexuell läggning. Det ska gälla alla invånare i Sverige, oavsett vilken kultur man omges av eller kommer ifrån. De som kommer till Sverige ska acceptera vårt öppna samhälle där dottern har en röst som är jämlik med sonens, där trans- och homosexuella personer kan gifta sig och skaffa barn, där människor med olika funktionsnedsättningar är en självklar och likvärdig del av samhället. Att argumentera förtryck mot individen med hänvisning till kultur och religion kan inte accepteras.

Kulturrelativism hotar att äventyra rättsstatliga och demokratiska principer genom att försvara nya svenskars rätt att odla sin etnisk-religiösa kultur, oavsett hur förtryckande eller intolerant den är och oavsett om det sker på bekostnad av andra människors rättigheter.

Nyamko Sabuni har haft förmågan att se dessa problem långt tillbaka i tiden. Som medlem i Folkpartiets partistyrelse 1999 och riksdagsledamot 2002, utmärkte hon sig med sitt engagemang för drabbade flickor i hederskulturer.

Nyamko Sabuni, som är flykting själv, vet faktiskt bättre än många av oss andra när hon pratar om integrationen. Knappast någon framträdande politiker i Sverige har gjort en så lång livsresa som Sabuni. Hon är den som står på barrikaderna, skapar debatt, vågar lyfta obekväma frågor och värnar friheten. Hon är en visionär och kompetent politiker. Hon är den som vågar. Frågan är – vågar Liberalerna?

Vi, Sörmlands liberaler, vill att vår nya partiledare heter Nyamko Sabuni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Hammarlund (L) Ordförande i Sörmland Ewa Callhammar (L) Gruppledare i Region Sörmland Niklas Frykman (L) Förstanamn på riksdagslistan Jesper Ek (L) Gruppledare i Katrineholm Mårten Grothérus (L) Ordförande i Katrineholm Stefan Krstic (L) Gruppledare i Eskilstuna Erika Rydja Sandvik (L) Ordförande i Eskilstuna Oxana Erixon (L) Ordförande i Flen Berit Hyllbrant (L) Gruppledare i Flen Tiina Ihatsu (L) Ordförande i Strängnäs Camilla Lissner (L) Gruppledare i Gnesta Sofia Hallgren Remnert (L) Gruppledare i Nyköping Patrik Ivarsson (L) Ordförande i Nyköping