Varför så tyst om cannabis?

12 augusti 2019 05:05

Det är hög tid att vakna upp och bli medveten om de oerhört starka ekonomiska intressen som styr cannabisindustrin. Den verkar helt hänsynslöst för att romantisera, liberalisera och legalisera cannabis. Den riktar sin reklam och sina produkter till ungdomar. Man tillverkar och säljer produkter med det verksamma ämnet THC i form av läskedrycker, choklad och smågodis.

Produktplacering i filmer och tv serier har blivit helt vedertaget. I svenska tv serier som ”Störst av allt”, ”Eagles”, ”Festen”, ”Bonusfamiljen” och ”Boys” skildras cannabis för det mesta som något trevligt, mysigt och normalt att använda. I Hollywood har cannabis en helt egen genre sedan många år tillbaka, stonefilm, där man placerar cannabis synligt och marknadsför det. Hollywoodstjärnor får goodiebags med cannabisprodukter på olika filmmässor där lobbyister verkar och man har en egen finanstidskrift där man kan följa sina aktier och fonder i cannabisbolag, som vilka andra som helst. Det finns många som vill investera i denna växande bransch. Man arbetar hårt för att normalisera industrin som omsätter svindlande summor. Till och med en del av våra svenska pensionspengar i Sjunde AP-fonden investerades i cannabisbolag.

Vad händer med oss när vi sköljs över av allt detta? Blir vi avtrubbade?

Fler och fler stater i USA och länder runt om i världen legaliserar drogen. I Kalifornien har man sedan drygt ett år fått köpa och använda cannabis helt lagligt.

Frågan varför uppstår. Vad är det positiva med en legalisering av cannabis? Vad tillför det vårt samhälle? Behöver vi fler droger? Statistiken från sjukvården och över antal trafikolyckor är alarmerande efter legaliseringen i Kalifornien.

Den senaste statistiken från CAN (centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) om ungdomars cannabisanvändning visar på en ökning och är nu på den historiskt högsta nivån någonsin. Vad vill vi skicka för signaler till barn och ungdomar? Hur ska vi skydda våra barn som enligt FN:s barnkonvention har rätt att växa upp i en miljö skyddad från narkotika? Var går gränsen om man normaliserar användningen?

Det är dags för våra rikspolitiker att ta upp debatten om Sveriges syn på cannabis och droger överlag. Vi behöver diskutera och ta ställning för framtiden. Det är dags att bli medveten om vilka intressen som styr utvecklingen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nina Tuncer (S) Vice ordförande socialnämnden, Eskilstuna