Ansvar måste kunna utkrävas

Strängnäs Ekonomiska Råd skriver att "När skolförvaltningen inte klarar av att leverera en bra skola, måste rimligen nästa fråga vara: Hur löser vi problemet?  Vem bär ansvaret?

Strängnäs Ekonomiska Råd skriver att "När skolförvaltningen inte klarar av att leverera en bra skola, måste rimligen nästa fråga vara: Hur löser vi problemet? Vem bär ansvaret?

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2020-01-15 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Insändaren ”Viktigt med ansvar i alla led”  publicerad 9 januari 2020.

Svaret fångar en central del av problemet - att inte vilja se situationens allvar. Kanske är det svårt att erkänna en skolkris som tillåtits pågå så länge. För annars skulle vi se fler kraftiga reaktioner liknande den skarpa ledaren i Eskilstuna-kuriren: "Ojämlikheten i Strängnäs skolor är en skandal" publicerad 13 december 2019.

Den första frågan är om Strängnäs kommunala skolor levererar. Jämfört med övriga Sverige kan vi svårligen svara ja. När skolförvaltningen inte klarar av att leverera en bra skola, måste rimligen nästa fråga vara: Hur löser vi problemet? Följdfrågan som omedelbart kommer är: Vem bär ansvaret? 

Kommunledningen försvarar sig med att alla i skolan har ansvar. Man kan väl inte mena att alla anställda i skolan ska bytas ut? Att alla har ansvar innebär inte gemensamt ansvar. Det skall framgå tydligt att ansvar utkrävs inom respektive ansvarsområde. Krisens lösning – här som i övriga samhället - ligger naturligtvis i att högsta ansvariga byts ut. 

 Andra kommuner, som räddat sina skolor, har klarat det på två år. Skolprogram 2023, som saknar mål och handlingsplan, har varit igång i tre år. Har programmet börjat leverera? Hur görs avstämningar? Det är ett väldigt högt spel att ”vänta och se” i ytterligare tre år.