Avgifter i vården - ta bort fakturor

Insändarskribenten menar att från samma datum som man inför patientavgift på vårdcentraler bör man införa möjligheten att betala med kort eller Swish.

Insändarskribenten menar att från samma datum som man inför patientavgift på vårdcentraler bör man införa möjligheten att betala med kort eller Swish.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2019-11-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har noterat att Landstinget från årsskiftet tänker återinföra en avgift för besök på vårdcentraler. Det kan jag acceptera, men då i kombination med ett något högre högkostnadsskydd. (Kanske något högre än tidigare.) Det jag vill påpeka i sammanhanget är att man från samma datum bör se till så att man på alla mottagningar inför möjligheten att betala med kort eller Swish.
 Idag är det på de flesta mottagningar inte möjligt. Att betala med kontanter förstår jag att man vill undvika. Att skicka ut fakturor på 100 - 200:-, som man gjort tidigare är ju att skjuta sig själv i foten. På min tid som företagare (cirka 15 år sedan) var kostnaden för att skriva ut och ta emot och bokföra en faktura cirka 150 kronor  Det vill säga hela patientavgiften kommer att gå åt till administrativa kostnader. Det måste väl räcka med att fakturera de 10 -15 procent som absolut inte kan betala med kort eller Swish. Det innebär också att man undviker kreditförluster för de personer som annars inte betalar.
Tanken med den nya patientavgiften måste väl vara att Landstinget skall behålla avgiften för att finansiera sin verksamhet, inte till att bara öka de administrativa kostnaderna. Som en extra bonus för Landstinget vinner man att man får in pengarna en månad tidigare, vilket borde vara mycket intressant.
Nu vet jag inte hur mycket patientavgifterna är i kronor per år, men ett antal miljoner borde det vara, eftersom man valt att införa avgiften igen.