Insändare Replik till debattartikeln ”Region Sörmland får 43 miljoner i budgeten” Publicerad 26 september.

Jag är inte imponerad av höjningen av pensionen för pensionärer med 236 kr per månad.

Jag har undervisat elever i många år, jag är välutbildad lärare. I början av min lärargärning fick vi vara just lärare. Senare blev yrket något helt annat. Jag har arbetat fackligt bland annat som skyddsombud och som oavlönad fritidspolitiker. Summan av allt det borde väl ha renderat en hygglig pension? Alls inte!

Om jag inte ärvt lite pengar eller om jag inte haft en man som arbetat med bättre pensionsvillkor hade jag fått leva på nåder i dag som fattig pensionär. Jag hade tur men hur många av alla oss hade den turen? Ett fåtal?

Tycker ni verkligen att en ökning av pensionen med i genomsnitt 236 kronor är tillräckligt? Är det rimligt att människor som i hela sitt liv har arbetat, gnetat och betalat skatt ska behöva gå till soppkök, leta i affärerna efter varor med ”kort datum”, inte kunna sköta sin tandhälsa eller skaffa glasögon? Är det rimligt att inte ha råd att köpa presenter till sina nära? Är det rimligt att äldre till och med väljer att avsluta sitt liv, tar livet av sig i sin vanmakt?

Skulle man kunna ta reda på varför andra nordiska grannländer har råd att ge en betydligt bättre pension till sina äldre än Sverige? Kan vi kopiera i så fall?

Tänk om och tänk rätt! Våra åldriga pensionärer har inte tid att vänta på bättre tider – deras/vår tid är nu.

Hälsar en frustrerad och besviken (sviken)