INSÄNDARE: Ingen stängning- sammanslagning av mottagningar

Insändarskribenten menar att mottagningen saknar såväl psykologer som legitimerad psykoterapeut.

Insändarskribenten menar att mottagningen saknar såväl psykologer som legitimerad psykoterapeut.

Foto: David Gagnert Dalgren

Replik2019-09-20 05:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattinlägg "Ha kvar psykiatriska mottagningen i Flen" publicerad 13 september.

För det första är det ingen stängning, utan en sammanslagning med mottagningen på Kullbergska sjukhuset. Åtgärden är kostnadsneutral, eftersom de befintliga lokalerna på Kullbergska är tillräckligt stora för att hysa medarbetarna från mottagningen i Flen. Det är naturligtvis tråkigt att vi är bundna av ett hyresavtal, men det kan knappast vara ett argument mot att höja vårdkvaliteten.

Innevånarna i Flens kommun har samma rätt till god specialistpsykiatrisk vård som alla andra Sörmlänningar, vilket är huvudskälet till verksamhetsbeslutet att slå samman de två mottagningarna i västra Sörmland. Beslutet baseras på de krav som Hälso- och sjukvårdslagens grundläggande paragrafer ställer på den offentligt drivna vården avseende jämlik vård av god kvalitet. Beslutet är väl förankrat i verksamheten och berörda fackliga organisationer.

Under 2018 hade 543 personer skrivna i Flens kommun kontakt med vuxenpsykiatrin i Sörmland. En stor andel av dessa personer har aldrig besökt mottagningen i Flen. Det betyder att mottagningen i Flen idag inte mäktar med att tillgodose kommunens innevånare med psykiatrisk öppenvård. Vårdcentralerna uttrycker frustration över det underdimensionerade stödet från specialistpsykiatrin. Vårdcentralerna får idag ta hand om flera patienter med allvarliga psykiatriska svårigheter. Jag har pratat cheferna för kommunens boenden samt brukarorganisationerna. De beskriver att flera personer med svåra och kroniska problem idag inte har tillgång till psykiatrisk specialistvård.

Den centrala frågan är den vårdnivå som mottagningen i Flen idag inte kan upprätthålla. Mottagningen saknar såväl psykologer som legitimerad psykoterapeut. Likaså har mottagningen brist på läkarresurs. Försöken att attrahera dessa kompetenser till mottagningen har misslyckats, trots idoga försök. Många patienter får därför redan idag åka till andra psykiatriska mottagningar i länet vilket inkluderar personer med svåra psykiatriska tillstånd. Man ska därför inte överskatta betydelsen av det geografiska avståndet.

Den patientgrupp som idag har sin kontakt på mottagningen i Flen kommer verksamheten att ta hand om och vi ska dessutom säkerställa vården för alla de patienter som idag inte har tillgång till god psykiatrisk vård. Verksamhetsbeslutet om sammanslagning ger oss större möjligheter att attrahera högutbildad personal, stärka stödet till vårdcentralerna och till de kommunala verksamheterna i Flen.

Johan Hellström

Läs mer om