Ny soptipp ok men inte gamla avlopp

Plastbalarna med byggavfall vid Barvalappen är en ny soptipp som miljöförvaltbingen inte har kontroll över, skriver Börje C.

Plastbalarna med byggavfall vid Barvalappen är en ny soptipp som miljöförvaltbingen inte har kontroll över, skriver Börje C.

Foto: Anders Nilsson

Insändare2019-09-27 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöförvaltningen i Eskilstuna jagar fastighetsägare med blåslampa för att tvinga dessa att byta ut sina gamla avlopp. Om avloppen fungerar eller ej har ingen betydelse för tjänstemännen har i sin oändliga visdom bestämt att så ska det vara.

Under resans gång förändras grundförutsättningar och tidsaspekter och om medborgaren inte tillräckligt snabbt byter anläggning, till en kostnad av 100 000-150 000 kronor, hotas de om användningsförbud. 

Samtidigt tillåts ett skumraskbolag att trava tusentals ton sopor helt utan insyn och regler. Denna nya soptipp är belägen ganska nära Barvalappen och kommer förmodligen att utvecklas. Nu kommer miljöförvaltningens tjänstemän att påstå att de har kontroll på läget samtidigt som de hävdar att länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. 

Ett tänkbart scenario får man om man granskar Skultunatippen som startade på samma sätt år 2008. Se https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/nytt-namndbeslut-gallande-skultunatippen

Är det så här det ska vara? Samtidigt godkänns Jäders kyrkas avlopp med en trekammarbrunn och därefter går avloppet ut på en åker. Ett par busslastbesökare åstadkommer lika mycket skit som många mindre fastboende hushåll gör på ett år. Är det så här det ska vara?


En del nya anläggningar måste någon form av fosforfälla medan andra inte behöver detta. Vad som styr vad tycks vara slumpen. Är det så här det ska vara?