Sakfel i kritik från ekonomiska rådet

Maria Ehrnfelt (M)
Ordförande barn- och utbildningsnämnden skriver att ”Strängnäs ekonomiska råd” kommit med svepande, okunnig och i sak felaktig kritik mot Strängnäs kommuns utbildningskontor.

Maria Ehrnfelt (M) Ordförande barn- och utbildningsnämnden skriver att ”Strängnäs ekonomiska råd” kommit med svepande, okunnig och i sak felaktig kritik mot Strängnäs kommuns utbildningskontor.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2020-01-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I två insändare har Lars Larsson och Jan Rudengren från ”Strängnäs ekonomiska råd” kommit med svepande, okunnig och i sak felaktig kritik mot Strängnäs kommuns utbildningskontor. Detta trots att båda herrarna från sina politiska positioner haft full insyn i processen kring skolutvecklingsprogrammet Skola 2023 och borde veta bättre.

Våra skolor har med stöd av både skolverket och akademin gjort en djupanalys av sina problem, orsaker till problemen och utifrån det format insatser att lösa dessa. 

Syftet med skolutvecklingsprogrammet är att stärka organisationens förmåga att möta våra utmaningar. Sedan det påbörjades har vi infört en ny skolstruktur i grundskolan, en viktig faktor för att skapa en inkluderande lärmiljö i våra skolor. Vi arbetar med att öka vår attraktivitet som arbetsgivare och stärka vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Det börjar bära frukt i form av lägre sjuktal.

Vi har byggt en utvecklingsorganisation med bland annat förstelärare. Vi jobbar medvetet med kulturen i vår organisation, under parollen: Vi gör varandra bättre.

 Det här är stora och komplexa frågor. Det kommer att ta tid att gå i mål med var och en av dem. Men jag kan se att det förs ett helt annat samtal på våra skolor nu än tidigare om våra utmaningar och hur vi tar oss an dem. För mig är det ett tecken på att skolutvecklingsprogrammet har börjat verka.

Det saknar inte alls, som skribenterna påstår, mål och handlingsplan. Det saknas inte leverans och inte heller avstämningar. Skribenternas partivänner i utbildningsnämnden har till exempel fått information i frågan löpande fyra gånger om året. 

Herrarna Larsson och Rudengren har också antytt att högste ansvarig tjänsteman borde befrias från sitt uppdrag. Det är minst sagt magstarkt att basera ett sådant utfall på ren okunskap – eller ointresse att ta till sig av information i frågan.