Insändare Svenska Dagbladet hade för drygt en vecka sedan ett flersidigt och redogörande reportage om stölden av begravningsregalierna i Strängnäs domkyrka sommaren 2018. Nyheten rapporterades ut i världen bara någon timme efter kuppen.

CNN skrev om de svenska kronjuvelerna och särskilt i Storbritannien var det stort intresse. Värdet var på hela samlingen var 65 miljoner kronor. Det som är frapperande i hela denna historia var hur lätt det var att komma över bytet och hur svagt dessa internationellt högt skattade konstföremål skyddades säkerhetsmässigt av Strängnäs domkyrka. Kuppen kunde relativt enkelt utföras av några småtjuvar utan någon föregående avancerad planering.

Hade Strängnäs domkyrka varit lika riskmedveten som en bank eller guldsmedsaffär så hade det aldrig varit så enkelt att utföra stölden. Självklart ligger hela skulden på förövarna men kunde ha förhindrats om Strängnäs domkyrka hade tagit lärdom av tidigare stölder i svenska kyrkor och tagit hjälp av expertis på området. Jag tycker att denna historia visar på att Svenska kyrkan inte har kompetens eller säkerhetsmedvetna att förvara och skydda de skatter som tillhör svenska folkets riksarv.