Vilket samhällssystem vill Helleday ha?

Stefan Krstic menar att det genomgående temat i Helledays debattartikel är att kapitalismen är roten till all ondska.

Stefan Krstic menar att det genomgående temat i Helledays debattartikel är att kapitalismen är roten till all ondska.

Foto: Marie Österman

Insändare2019-11-14 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till debattartikeln "Är det ingen som vill höja skatten längre" publicerad 8/11.

Josefine Helleday (S) har rätt i att ojämlikheten ökar. Ojämlikheten är stor framför allt mellan de som är i utanförskap och de som har ett jobb. Här har Socialdemokraterna varit oförmögna att hantera problemet som har funnits under väldigt lång tid. Istället för att fråga sig hur vi gör fattiga människor rikare, har Socialdemokraterna frågat sig hur vi kan göra rika människor fattigare.

Vi vet att sänkt skatt på arbete ökar motivationen att gå från bidrag till jobb och att jobba längre. Att ta bort värnskatten kommer leda till att fler tar det där extra passet och att skatteintäkterna ökar. Det har Finansdepartementet, som Socialdemokraterna leder, själva kommit fram till.

Det genomgående temat i Helledays debattartikel är att kapitalismen är roten till all ondska – allt från miljöproblem (trots att vi får tekniksmarta lösningar på grund av kapitalismen) till att skolan är ojämlik. Helleday verkar inte se all den välstånd som kapitalismen har gett oss och ger oss än idag. Vi lever längre, har det bättre ställt ekonomiskt och handlar mer med omvärlden, vilket har gynnat fattigare delar av världen.

Frågan är vad för samhällssystem Helleday egentligen vill ha. Det är nu 30 år sedan Berlinmuren föll, där kapitalismen och liberalismen vann mot planekonomin och socialismens tyranni. Socialismen lyckades inte skapa välstånd, utan fokuserade enbart på att fördela. Det funkar inte i längden. Problemet med socialismen är att du förr eller senare får slut på andra människors pengar.