Signerat av Susanne Nyström I en reklamfilm diskuterar festande tonåringar rödvinets arom. In kommer en ung tjej som jublar över att hon har fått med sig vin hemifrån. Kompisen svarar att de redan har vin, varpå tjejen ringer sin mamma, förklarar läget och lovar att flaskan kommer att lämnas tillbaka.

Senare på samma fest säger en kille nej till att gå ner i källaren med en tjej, eftersom hon har druckit och han inte vill att hon ska göra någonting som hon ångrar. En annan tackar nej till ytterligare en öl, med motiveringen att han har lovat mamma att bara dricka två och inte vill bryta förtroendet.

Reklamfilmen är från Systembolaget och slutpoängen är tydlig: Nä, så går det nog inte till.

Det gäller även vid Valborg.

En ny undersökning från Sifo visar att var fjärde ung vuxen tycker att det är okej att köpa ut alkohol vid särskilda tillfällen, som nästa veckas Valborgsfirande, till någon som man känner. Detta trots att varannan 16-åring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av en närstående, enligt siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Den statistiken har polisen och Katrineholms kommun tagit fasta på och nyligen startade de den gemensamma informationssatsningen ”Tänk om”. Där uppmanas vuxna att inte ge efter när tonåringar ber om alkohol och det slås hål på samma myt som Systembolaget driver med: Ungdomars alkoholkonsumtion minskar om föräldrarna langar.

I själva verket är det tvärtom. Drickandet ökar om den totala mängden alkohol ökar, så motiveringen att man som förälder ska köpa ut för att ha koll på hur mycket tonåringen dricker håller inte.

En annan sak som påtalas i kampanjfilmen är att alkolköp till minderåriga är ett lagbrott, vilket många föräldrar och äldre syskon troligtvis inte tänker på. Det som enligt filmen händer om polisen träffar ungdomar som dricker är därför att föräldrarna får komma och hämta och det upprättas en anmälan om brott mot alkohollagen. Sedan kallas tonåringen och vårdnadshavarna till polisförhör, där barnet klassas som vittne, eftersom hen vet vem som har langat.

Det finns roligare sätt att minnas Valborgsmässoafton 2019.