Signerat av Susanne Nyström Den senaste tidens granskningar av riksdagsledamöters boendelösningar och taxikvitton har inte bara lett till att några trixare har avgått eller slängts ut ur sitt parti. Än viktigare är att avslöjandena har öppnat för en diskussion om regelverket och villkoren för riksdagsledamöter.

På tisdagen tog Olle Wästberg, före detta riksdagsledamot för dåvarande Folkpartiet och ordförande i Demokratiutredningen, det hela ett steg längre. I Aftonbladet föreslår han en grundlagsutredning, som bland annat ska utreda riksdagsledamöternas lokala förankring, ersättningsnivåer och sidouppdrag. I artikeln påpekar han bland annat att Sverige är rätt unikt som inte kräver att folkvalda ska bo i sina valkretsar och han menar att riksdagen skulle bli mer representativ om ledamöterna tillbringade mer tid hos de egna väljarna.

Det är ingen dum idé. Men som Wästberg understryker skulle en regel om att ledamöter måste bo i sina valkretsar kräva att riksdagsarbetet planeras så att det kräver mindre närvaro i Stockholm.

Ett sätt är att förlägga tiden för omröstningar, utskottsarbete och debatter till max tre dagar i veckan, som kan innehålla långa nattsessioner, och att korta sommaruppehållet. Då kan övrig tid tillbringas i valkretsen, vilket också möjliggör för fler riksdagsledamöter att vara aktiva i kommun- eller regionfullmäktige. Som Ekot berättade tidigare i veckan,sitter 124 av riksdagsledamöterna i en fullmäktigeförsamling, men sedan valet har de bara varit på hälften av sammanträdena, vilket i många fall beror på att mötena i kommunen och riksdagen krockar.

Det visar att krav på hög närvaro i Stockholm gör att möjligheterna för rikspolitiker att följa kedjan – från riksdagsbeslut, via kommunfullmäktige, till verkställande i den lokala byskolan – är mindre än de skulle behöva vara. Särskilt om fullmäktige försöker ha sina möten i anslutning till veckosluten. Tillsammans med att flera förtroendevalda tillbringar mer tid borta än hemma gör det att avståndet mellan de som väljer och de som väljs riskerar att öka.

Dessutom behöver den som är i Stockholm två, tre nätter i veckan bara en enkel övernattningslägenhet.