Signerat av Susanne Nyström Valresultatet i höstas blev inte vad Miljöpartiet hade hoppats. Å andra sidan kunde det, efter en mandatperiod kantad av två framtvingade ministeravgångar, varav ett språkrör, en kraftigt oenig riksdagsgrupp och en u-sväng i flyktingpolitiken, ha landat på en betydligt sämre siffra än 4,4 procent.

Samma sak gäller lokalt. MP sitter inte med alls i exempelvis Sörmlands regionfullmäktige och i Sveriges kommuner saknar partiet representation i nästan var tredje fullmäktigeförsamling.Dessutom fulländades partisplittringen i februari, när flera ex-riksdagsledamöter, med Carl Schlyter i spetsen, bildade Partiet Vändpunkt, som påminner om Miljöpartiet anno 1980-tal.

Regeringsmakten till trots är det alltså ett rätt sargat parti som samlas till kongress i Örebro under veckoslutet.

Väl där ska de inte bara diskutera frågor som medborgarlön, avgiftsfri kollektivtrafik och VOV-avdrag – ett förslag om att hundägare ska få göra avdrag för hundpromenader. De gröna ska även välja nytt manligt språkrör efter Gustav Fridolin och det vore en skräll om det blev någon annan än finansmarknadsminister Per Bolund, som under förra mandatperioden var det populäraste gröna statsrådet, vilket betyder att han brukade hamna i mitten när regeringen rankades.

På gårdagens debattsida beskrev han sig själv som "en oroad optimist" och betonade att han aldrig tidigare har varit med om att klimatet är en politisk fråga som är på allas läppar. I EU-valet är den högst upp på väljarnas dagordning och klimataktivisten Greta Thunberg har blivit världskändis.

Trots det, eller kanske just därför, lyfter det inte riktigt för MP i den inrikespolitiska opinionen. I Ipsos aprilmätning inför EU-valet fick partiet dock 10,6 procent, vilket skulle vara ett helt okej EU-valresultat. Samtidigt brukar ett ökat intresse för klimatfrågan ge MP en extra skjuts, men så verkar det inte bli.

Det skulle kunna bero på att alla partier med självaktning, åtminstone på ytan, vill ge sken av att vara ett miljöparti, och kanske är det därför flera kongressmotionärer vill kapa M-ordet från partinamnet. När alla pratar om miljö nöjer sig miljöpartister med att vara "De Gröna".