Söndra och härska – så krossar man en demokrati

18 maj 2019 07:05

Det är bara dagar kvar till EU-valet, ett val som kan få ödesdigra konsekvenser. Dels för att det brukar anses som ett bortglömt val, dels för att de antidemokratiska högerkrafterna nu mobiliserar, även i Sverige. Och det finns all anledning att vara observant. Högersvängningen är påtagligt i Europa. Flera länder som Ungern, Polen, Slovakien, Österrike och Italien har redan i dag regeringar med högernationalistisk grund. Och fler kan det bli.

Och i det stundande EU-valet är det just högernationalismen som är skiljelinjen. Den vanliga EU-politiken, som tidigare mest handlat om klimat, jordbruk och handel har istället fått ge vika för frågan om det högerauktoritära nationalistiska styret eller den liberala demokratin.

Om vågskålen skulle tippa över åt höger kan det få katastrofala konsekvenser för fredsprojektet EU.

Sverigedemokraterna har precis gjort en helomvändning i valet och har lämnat Swexit därhän, istället vill man satsa på att montera ner unionen - inifrån - tillsammans med den växande gruppen högerpopulister bland medlemsstaterna.

Samtidigt gör Ryssland och Putin vad dom kan för att krossa unionen, med propaganda. Man vill så split, skapa polarisering och öka misstron för samarbetet i Europa och den politiska eliten i Bryssel. Givetvis för att vinna geopolitiska fördelar själva. Landet pumpar årligen in 1 miljard euro i påverkanskampanjer, en stor del går till propaganda för att påverka européerna och underminera EU. De ryska tv-kanalerna RT och Sputnik ägnar en stor del av sina sändningar för att förvirra och skapa en bild av ett Europa i moraliskt förfall. Fram träder bilden av en union där pedofili är legaliserat, där barn omhändertas för att ges till homosexuella och där Sverige numera blivit ett muslimskt land...

MSB varnar nu för att de ryska påverkansförsöken i Sverige redan är här. Inte sällan går de omvägar förbi amerikanska sajter som tvättar den planterade propagandan ren från rysk association.

Och situationen med rysk desinformation är inte ny. Och ibland hamnar desinformationen till och med i seriösa medier. Redan 2015 intervjuade TV4 en rysk "statsvetare" som menade att Gotland borde bli neutralt igen - som på 20-talet...

2016 fick Carl Bildt svara på DN:s fråga om han tänkte tacka ja till att bli premiärminister i Ukraina... Samma år förfalskades brev från försvarsminister Peter Hultqvist som påstods vilja sälja vapen till Ukraina. Samtliga är påverkansförsök planterade av ryssarna.

Söndra och härska. Det är vad propagandan vill åstadkomma.

Låt dem inte lyckas, håll huvudet kallt. Och framförallt, gå och rösta!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Chefredaktör Eva Burman